Η πρώτη ομιλία της Πρωθυπουργού Λιζ Τρας: Οικονομία, ενέργεια και υγεία oι προτεραιότητες

Σε μια σύντομη ομιλία αμέσως μετά την άφιξή της από το Μπαλμόραλ της Σκωτίας όπου έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ, η 47χρονη νέα Πρωθυπουργός είπε ότι «τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που κρατούν πίσω τη Βρετανία».

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Να εργαστεί για την αντιμετώπιση των προτεραιοτήτων του βρετανικού λαού, δηλαδή το κόστος διαβίωσης, την ενεργειακή κρίση και το σύστημα δημόσιας υγείας, υποσχέθηκε η Λιζ Τρας κατά την πρώτη ομιλία της ως Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου το απόγευμα της Τρίτης στην Ντάουνινγκ Στριτ, έξω από τη διάσημη μαύρη πόρτα με το Νούμερο 10.

Σε μια σύντομη ομιλία αμέσως μετά την άφιξή της από το Μπαλμόραλ της Σκωτίας όπου έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ, η 47χρονη νέα Πρωθυπουργός είπε ότι «τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που κρατούν πίσω τη Βρετανία».

Λέγοντας πως έχει ένα «τολμηρό σχέδιο» για την οικονομική ανάπτυξη, έθεσε τρεις προτεραιότητες: να τονώσει τη βρετανική οικονομία με περικοπές φόρων και μεταρρυθμίσεις, να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση που προκαλεί «ο πόλεμος του Πούτιν» και να διασφαλίσει ότι το σύστημα υγείας NHS θα παρέχει σε κάθε πολίτη τις υπηρεσίες που χρειάζεται.

Σε ο,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, προανήγγειλε ότι μέσα στην εβδομάδα θα παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων για μείωση των λογαριασμών ενέργειας και για τη μελλοντική ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

«Ξέρω ότι έχουμε αυτό που απαιτείται για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Ασφαλώς δε θα είναι εύκολο, αλλά θα το κάνουμε», είπε η κα Τρας, μιλώντας στη συνέχεια για τη δημιουργία ενός φιλόδοξου έθνους με τις ευκαιρίες που αξίζει ο καθένας.

Πρόσθεσε πως με τους συμμάχους της η Βρετανία θα υπερασπίζεται την ελευθερία και τη δημοκρατία ανά τον κόσμο ώστε να υπάρχει ασφάλεια στο εσωτερικό και διεθνώς.

Εκτίμησε πως με τα μέτρα για την οικονομία, την ενέργεια και το σύστημα υγείας η χώρα θα μπει σε ένα μονοπάτι μακροπρόθεσμης επιτυχίας. «Όσο δυνατή και αν είναι η καταιγίδα ξέρω ότι ο βρετανικός λαός πιο δυνατός», σχολίασε.

Έκλεισε την ομιλία της ως εξής: «Η χώρα μας κτίστηκε από ανθρώπους που υλοποιούσαν πράγματα. Έχουμε τεράστια αποθέματα ταλέντου, ενέργειας και αποφασιστικότητας. Είμαι βέβαιη πως μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα, μπορούμε να ξαναχτίσουμε την οικονομία μας και μπορούμε να γίνουμε η σύγχρονη, λαμπρή Βρετανία που ξέρω ότι μπορούμε να γίνουμε».

Στην αρχή της ομιλίας της η κα Τρας απέτισε φόρο τιμής στον προκάτοχό της Μπόρις Τζόνσον για την υλοποίηση του Brexit, την ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της Covid και το ανάστημα που όρθωσε κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Όπως σχολίασε, η ιστορία θα τον κρίνει ως Πρωθυπουργό με τεράστια επίδραση.