Η Λιζ Τρας «φτιάχνει» κυβέρνηση: Εξωτερικών ο Τζέιμς Κλέβερλι - Παραμένει στο Άμυνας ο Μπεν Ουάλας

Ποιος είναι ο νέος ΥΠΕΞ της Βρετανίας - Διετέλεσε υπουργός Παιδείας μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον

Τον Τζέιμς Κλέβερλι επέλεξε η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας για να τη διαδεχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, σε μια ταραγμένη περίοδο στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Για τον 53χρονο υπέρμαχο του Brexit, που προέρχεται από το νοτιοανατολικό Λονδίνο και του οποίου η μητέρα είναι από τη Σιέρα Λεόνε, αυτός ο διορισμός ως επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας είναι η ανταμοιβή για την ακλόνητη πίστη του στη Λιζ Τρας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.

Αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια δύσκολη συγκυρία: εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ολοένα και πιο τεταμένες σχέσεις με την Κίνα, θα πρέπει να διαχειριστεί την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit.

Τους τελευταίους δύο μήνες διετέλεσε υπουργός Παιδείας, μετά το κύμα παραιτήσεων που ακολούθησε την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2015, εκπροσωπώντας το Έσσεξ (βορειοανατολικά της πρωτεύουσας) και έγινε συνεργάτης του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ήταν τότε δήμαρχος του Λονδίνου.

Το 2018 έγινε αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος και συμπρόεδρος 18 μήνες αργότερα.

Όταν η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παραιτήθηκε το 2019, έθεσε υποψηφιότητα για τη διαδοχή της, καλώντας τους Τόρις «να κάνουν ένα άλμα πίστης, να παρακάμψουν μια γενιά και να ψηφίσουν υπέρ ενός σχετικά νέου βουλευτή». Όμως, ύστερα από μια εβδομάδα, παραδέχθηκε ότι δεν είχε καμιά πιθανότητα να εξαφαλίσει την απαιτούμενη υποστήριξη προκειμένου να φθάσει στον τελικό γύρο.

Πριν από την ενασχόλησή του με την πολιτική, ο Τζέιμς Κλέβερλι, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Δυτικού Λονδίνου, διαχειριζόταν ιστοσελίδες για να βοηθήσει μικρές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν.

Παραμένει στο Άμυνας ο Μπεν Ουάλας

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λις Τρας διόρισε εκ νέου τον Μπεν Ουάλας υπουργό Άμυνας, όπως ανακοίνωσε απόψε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Ουάλας, ο οποίος είδε τη δημοτικότητά του να εκτινάσσεται με τη διαχείριση της κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία, είχε θεωρηθεί φαβορί για να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία. Ωστόσο, επέλεξε να αποσυρθεί και να επικεντρωθεί στα καθήκοντά του στο υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ