Αναμνήσεις από τη βασίλισσα Ελισάβετ μοιράζονται οι Βρετανοί βουλευτές

Η μαραθώνια συνεδρίαση, που θα συνεχιστεί και το Σάββατο, δίνει την ευκαιρία στους βουλευτές να αποτίσουν φόρο τιμής στην επί επτά δεκαετίες μονάρχη που πέθανε την Πέμπτη στο Μπαλμόραλ.

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Ως «μία από τις μεγαλύτερες ηγέτιδες που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος» περιέγραψε την εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας ανοίγοντας το μεσημέρι έκτακτη δεκάωρη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η μαραθώνια συνεδρίαση, που θα συνεχιστεί και το Σάββατο, δίνει την ευκαιρία στους βουλευτές να αποτίσουν φόρο τιμής στην επί επτά δεκαετίες μονάρχη που πέθανε την Πέμπτη στο Μπαλμόραλ.

Η κα Τρας επανέλαβε πως η βασίλισσα Ελισάβετ «ήταν ο βράχος επί του οποίου κτίστηκε η σύγχρονη Βρετανία».

Πρόσθεσε: «Θυμόμαστε τη δέσμευση που έδωσε στα 21α γενέθλιά της να αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία. Όλο το σώμα θα συμφωνήσει: ποτέ δεν υπήρξε υπόσχεση τόσο ολοκληρωτικά εκπληρωμένη».

Η κα Τρας είπε επίσης ότι η Ελισάβετ «επανεφηύρε τη μοναρχία για τη σύγχρονη εποχή και προασπιζόταν την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Η Πρωθυπουργός Τρας χαιρέτισε επίσης την ανάληψη της βασιλείας από τον Κάρολο Γ', με τον οποίο θα έχει συνάντηση αργότερα το απόγευμα στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Παράλληλα με την έναρξη της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, οι τηλεοπτικές κάμερες κατέγραφαν την άφιξη του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας-συζύγου του Καμίλα στο αεροδρόμια του Αμπερντίν, ώστε να κατευθυνθούν στο Λονδίνο μετά από το ταξίδι στο Μπαλμόραλ για να είναι στο πλευρό της βασίλισσας Ελισάβετ κατά τις τελευταίες στιγμές της εν ζωή.

Οι βουλευτές συμμετέχουν στη συνεδρίαση με μαύρη περιβολή, ενώ στην αρχή τήρησαν ενός λεπτού σιγή. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων σερ Λίντσεϊ Χόιλ ανακοίνωσε εξάλλου ότι το τηλεοπτικό διάγγελμα του νέου βασίλισσα θα προβληθεί απόψε στις 6 το βράδυ τοπική.

Την ίδια ώρα με όλα αυτά, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωνε με ανακοίνωση πως ο Κάρολος θα αναγορευθεί επισήμως μονάρχης από το Συμβούλιο Ενθρόνισης στις 10 το πρωί τοπική ώρα του Σαββάτου.

Προς τιμή του νέου βασιλιά οι σημαίες ανά το Ηνωμένο Βασίλειο θα επανέλθουν για τη διάρκεια των «προκηρύξεων» της αναγόρευσής του στην κορυφή του ιστού τους, πριν επιστρέψουν στο να κυματίζουν μεσίστιες για όσο διαρκεί το εθνικό και βασιλικό πένθος.