Κλείσιμο

Θα επιτρέψει τελικά την αύξηση του φόρου επιχειρήσεων η Τρας - Οι ανακοινώσεις της

Νωρίτερα είχε αποπέμψει τον στενό ιδεολογικό της συμμάχου Κουάσι Κουάρτενγκ από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την ακύρωση ενός ακόμη μέτρου από τον αμφιλεγόμενο μίνι προϋπολογισμό της 23ης Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε η Λιζ Τρας, υπό την πίεση αγορών και Συντηρητικών βουλευτών της.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ, που διήρκεσε μόλις δέκα λεπτά, η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είπε, όπως αναμενόταν, ότι τελικά θα υλοποιηθεί από τον προσεχή Απρίλιο η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 19% στο 25%.

Το μέτρο είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση Τζόνσον, αλλά μετά καταργήθηκε από τον μίνι προϋπολογισμό στο πλαίσιο μαζικών περικοπών φόρων ύψους 45 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ήδη η κα Τρας είχε πάρει πίσω την κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος του 45%. Συνολικά τα δύο μέτρα αναλογούσαν σε περίπου 20 από τα 45 δισεκατομμύρια λίρες των περικοπών.

«Είναι ξεκάθαρο ότι τμήματα του μίνι προϋπολογισμού πήγαν πιο μακριά και πιο γρήγορα από όσο ανέμεναν οι αγορές, επομένως ο τρόπος που υλοποιούμε την αποστολή μας τώρα πρέπει να αλλάξει», είπε η κα Τρας.

Επανέλαβε ότι το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο θα παρουσιαστεί στο τέλος του μήνα και επέμεινε ότι θα συνεχίσει στην αποστολή τόνωσης της ανάπτυξης που έχει αναλάβει. Πρόσθεσε ότι ενήργησε «αποφασιστικά» για να εξασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα.

Από εκεί και πέρα, ωστόσο, η κα Τρας δεν ανακοίνωσε κάτι άλλο που να μαρτυρά αλλαγή κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής που έχει απορριφθεί από τις αγορές, ανέφεραν πολιτικοί σχολιαστές.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι νέος Υπουργός Οικονομικών μετά από την απομάκρυνση του Κουάσι Κουάρτενγκ θα είναι ο Τζέρεμι Χαντ.

Λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου είχε γίνει γνωστή η αποπομπή του κ. Κουάρτενγκ από την κυβέρνηση. Η απόφαση της κ. Τρας εκλαμβάνεται από τους πολιτικούς σχολιαστές ως απέλπιδα προσπάθεια να κατευναστούν οι αγορές και η κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις, μερίδα της οποίας φέρεται να απεργάζεται σχέδια αντικατάστασης της πρωθυπουργού.

Η ίδια είπε για την εξέλιξη ότι λυπάται απίστευτα που χάνει έναν σπουδαίο φίλο από την κυβέρνηση, αναφερόμενη μετά στον «έμπειρο» διάδοχό του.

Νωρίτερα, στην επιστολή «παραίτησης» προς την κα Τρας ο κ. Κουάρτενγκ σημείωνε ότι δέχθηκε το αίτημα της πρωθυπουργού «να παραμερίσει».

Ανέφερε ότι γνώριζε τις «απίστευτα δύσκολες» συνθήκες όταν αναλάμβανε καθήκοντα, παραδεχόταν τις «αναταράξεις» που προκλήθηκαν από το οικονομικό πρόγραμμά του, αλλά παράλληλα επέμενε πως πρέπει να αλλάξει το οικονομικό στάτους κβο και σχολίαζε πως το οικονομικό περιβάλλον άλλαξε από τότε που παρουσίασε τον μίνι προϋπολογισμό - πριν από μόλις τρεις εβδομάδες.

Δεσμευόταν ότι θα στηρίξει την πρωθυπουργό από τα βουλευτικά έδρανα σχολιάζοντας ότι είναι «συνάδελφοι και φίλοι επί χρόνια» και πως το όραμά της είναι σωστό.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Χαντ θεωρείται πιο μετριοπαθής πολιτικός, πιο κοντά στην κεντρώα πτέρυγα των Τόρις. Έλαβε μέρος στις τελευταίες δύο κούρσες διαδοχής της ηγεσίας του κόμματος και έχει πλούσια κυβερνητική πείρα, έχοντας διατελέσει μεταξύ άλλων Υπουργός Εξωτερικών και Υπουργός Υγείας.