Κλείσιμο

«Άλλα λένε και άλλα κάνουν οι Ρώσοι»: Δυσπιστία ΗΠΑ για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις

Τη διεθνή αισιοδοξία που επικρατεί, και στις αγορές, για πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία αμφισβητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας εν αμφιβόλω «τη σοβαρότητα» της Μόσχας. 

Σημειώνεται ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «θα περικόψει δραστικά τη στρατιωτική της δραστηριότητα» που επικεντρώνεται στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ, ενώ πηγές ανέφεραν στους Financial Times ότι η Ρωσία ακυρώνει τα σχέδιά της για αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει σημάδια «πραγματικής σοβαρότητας» από τη Ρωσία, προσθέτοντας δηκτικά «ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που λέει η Ρωσία και αυτού που κάνει - και οι ΗΠΑ επικεντρώνονται σε αυτό που κάνει».

O Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι η δήλωση της Ρωσίας ότι θα μειώσει τις εχθροπραξίες γύρω από το Κίεβο θα μπορούσε να είναι «ένα μέσο με το οποίο η Ρωσία για άλλη μια φορά προσπαθεί να εξαπατήσει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι δεν κάνει αυτό που κάνει».

Ο Μπλίνκεν κάλεσε τη Ρωσία «να τερματίσει την επιθετικότητα τώρα, να σταματήσει να επιτίθεται, να αποσύρει τις δυνάμεις της και φυσικά να συμμετάσχει σε συνομιλίες».

Η Δύση είναι επιφυλακτική στις ρωσικές υποσχέσεις, οι οποίες συχνά δεν υλοποιήθηκαν. 

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη αρχίσει να υποχωρούν σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματικό, τον οποίο επικαλείται το CNN. «Μεγάλες φάλαγγες ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού μετακινούνται στη Λευκορωσία από την Ουκρανία» υποστηρίζουν από πλευράς τους λευκορωσικά ΜΜΕ προβάλλοντας σχετικά βίντεο. 

Νωρίτερα, μετά τη λήξη των ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, έγινε γνωστό πως η Ρωσία συμφώνησε να μειώσει δραστικά τις στρατιωτικές δραστηριότητές της στο Κίεβο και την πόλη Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας.

Πέντε σημεία περιλαμβάνει η πρόταση της Ουκρανίας στην Ρωσία, μεταξύ των οποίων η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας ανάλογων του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.
 

Πηγή: skai.gr