Άγκυρα σε Ρώμη: Nα κάνουμε business σε Μεσόγειο - Λιβύη! Ιταλία: Τηρήστε το εμπάργκο όπλων

Άγκυρα σε Ρώμη: Nα κάνουμε business σε Μεσόγειο - Λιβύη! Ιταλία: Τηρήστε το εμπάργκο όπλων

«Ελάτε να κάνουμε business σε Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο» ήταν το κεντρικό μήνυμα/πρόσκληση του τούρκου υπουργού Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο σε κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαν την Παρασκευή στην Άγκυρα. O τούρκος υπουργός ζήτησε μάλιστα συμφωνία με την Ελλάδα ανάλογη της ελληνοϊταλικής για την ΑΟΖ στο Ιόνιο!

Ειδικότερα, μιλώντας με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η Τουρκία θέλει να εργαστεί μαζί με την Ιταλία για την ικανοποίηση ενεργειακών αναγκών της Λιβύης, όπως ο ηλεκτρισμός. «Οι δύο χώρες, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, θα μπορούσαν επίσης να συνεργαστούν στην ανατολική Μεσόγειο»  επισήμανε δε.

«Η Τουρκία θα εργασθεί από κοινού με την Ιταλία για την επίτευξη σταθερής ειρήνης και μιας πολιτικής διαδικασίας που θα αποδώσει αποτελέσματα στη Λιβύη» ανέφερε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Γνωρίζουμε τον κρίσιμο ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ιταλία στη Λιβύη. Τους ευχαριστούμε. Έπαιξαν έναν ισορροπημένο ρόλο» δήλωσε. Είπε μάλιστα ότι η Ιταλία, «σε αντίθεση με ορισμένες χώρες της ΕΕ, δεν στάθηκε στο πλευρό του πραξικοπηματία Χαλίφα Χαφτάρ». «Η Ιταλία έχει καταβάλει ειλικρινείς προσπάθειες για εκεχειρία και πολιτική διαδικασία» είπε.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «από την άλλη, βρίσκουμε σημαντική για την περιοχή μας τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία για την ΑΟΖ. Σημαίνει ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Αντί του αποκλεισμού και της παραβίασης των δικών μας δικαιωμάτων μπορεί να υπάρξει κουλτούρα διαμοιρασμού. Ασφαλώς θέλουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει κι εμάς με την ίδια αντίληψη και θα συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων και στο μέλλον γι αυτά τα θέματα».

Ντι Μάιο

Σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο, ο Ντι Μάιο από πλευράς του τόνισε ότι «τα ενεργειακά αποθέματα αντί να αποτελούν στοιχείο διχασμού μπορούν να ευνοήσουν εντυπωσιακά την ευμάρεια της περιοχής, αλλά μπορούν να τύχουν πλήρους εκμετάλλευσης, μόνο διαμέσου μιας εποικοδομητικής προσέγγισης, η οποία να συγκεράσει με ισορροπημένο και βιώσιμο τρόπο όλα τα υπάρχοντα συμφέροντα».

«Υπογραμμίζω εκ νέου σημασία που η Ιταλία δίδει στην επιχείρηση “Ειρήνη”. Δεχθήκαμε με ικανοποίηση το ψήφισμα 2526 του ΟΗΕ, με την αναγκαία άδεια για την ανανέωση του εμπάργκο -που αποφασίστηκε από τον ΟΗΕ- για άλλους 12 μήνες», τόνισε ο ιταλός ΥΠΕΞ. 

«Εκτός από μια ναυτική μονάδα, διαθέσαμε και δυο αεροσκάφη, ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι η αποστολή αυτή πρέπει να είναι ισορροπημένη και δεν πρέπει να ευνοήσει στη Λιβύη καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Πιστεύουμε ότι πρέπει να συμβάλει στη λήξη της σύρραξης αυτής», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Η Ιταλία, όπως τόνισε, θεωρεί πως «όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει με αποφασιστικότητα τη λύση της βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός και όχι του “παγώματος” της σύρραξης, το οποίο θα οδηγούσε σε διάσπαση και θα ήταν ο προθάλαμος νέων ένοπλων συγκρούσεων».

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο τόνισε με έμφαση, δε, ότι «στη Λιβύη η συνεχής προμήθεια όπλων και προς τις δυο πλευρές, με παραβίαση του εμπάργκο, όπως και η παρουσία μισθοφόρων στο πεδίο μάχης πρέπει να σταματήσουν».

Ο Ιταλός υπουργός ευχήθηκε «να συνεχιστεί ο διάλογος ΕΕ - Τουρκίας, ακολουθώντας τα όσα ορίσθηκαν με τη διακήρυξη του Μαρτίου του 2016», διότι «αποτελεί τη βάση για την επανέναρξη εποικοδομητικού διαλόγου».


ΑΜΠΕ - skai.gr