Ύμνοι Ουγγαρίας για Τουρκία – Τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ του Βίσεγκραντ με Τσαβούσογλου

Ύμνοι της Βουδαπέστης στην Άγκυρα, και τηλεδιάσκεψη των τούρκων υπουργών Εξωτερικών των κρατών του Βίσεγκραντ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Παρασκευή! 

«Η ΕΕ θα πρέπει να σεβαστεί τη δέσμευσή της προς την Τουρκία και να πληρώσει ολόκληρο το ποσό των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που υποσχέθηκε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας του 2016 για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιιζάρτο.

«Η Τουρκία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παύση της παράνομης μετανάστευσης», και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο «η ΕΕ πρέπει να πληρώσει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε υποσχεθεί προηγουμένως στην Τουρκία», δήλωσε ο Σιιζάρτο σε βίντεο που ανάρτησε στο Facebook μετά την τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του από την Τουρκία. Σλοβακία, Τσεχική Δημοκρατία και Πολωνία, και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Ο Σιιζάρτο αναφερόταν στη συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ του 2016, που είχε ως στόχο να σταματήσει τις παράτυπες ροές προσφύγων και να βελτιώσει τις συνθήκες των Συρίων προσφύγων στην Τουρκία. 

Στο βίντεό του, ο Ούγγρος ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι «η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζονται ισχυρή στρατηγική συνεργασία». «Η Τουρκία έχει μία από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες οικονομίες», είπε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα ανήκει σύντομα στις «10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου».

Ο Σζιτζάρτο είπε ότι ήταν πεπεισμένος ότι οι χώρες του Βίσεγκραντ των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν την Παρασκευή - Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχική Δημοκρατία και Πολωνία - και η Τουρκία ενδιαφέρονται και για συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια. Εξήρε επίσης τη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ουγγαρίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.
 

Πηγή: skai.gr