Οι πρώτες φωτογραφίες από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη

Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν ιδιαίτερα σημαντικές στρατηγικές επιλογές για το μέλλον της Συμμαχίας και τη διάθεση δυνάμεων για την άμεση προστασία των κρατών-μελών της στην Ανατολική Ευρώπη - Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη και την Πέμπτη

Στη δημοσιότητα δόθηκαν την Τρίτη φωτογραφίες πριν από το επίσημο δείπνο του Βασιλιά της Ισπανίας, Φιλίππου ΣΤ’ προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη

Σημειώνεται ότι στην ισπανική πρωτεύουσα τελικά βγήκε "λευκός καπνός" όσον αφορά το βέτο της Άγκυρας για την ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έπειτα από τετραμερή συνάντηση, στην οποία μετείχαν ο ΓΓ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον. 

Η Άγκυρα ήρε το βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι οι απαιτήσεις της ικανοποιήθηκαν. 

ΝΑΤΟ

Οι στρατηγικές επιλογές για το μέλλον της Συμμαχίας

Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν ιδιαίτερα σημαντικές στρατηγικές επιλογές για το μέλλον της Συμμαχίας και τη διάθεση δυνάμεων για την άμεση προστασία των κρατών-μελών της στην Ανατολική Ευρώπη, σημείωναν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές, αναφέροντας τα εξής:
 
- Στη Σύνοδο της Μαδρίτης οι ηγέτες θα αξιολογήσουν τις νεότερες εξελίξεις στην Ουκρανία και θα εγκρίνουν τη νεότερη έκδοση της Στρατηγικής Αντίληψης (Strategic Concept) του NATO. Πέραν της ιδρυτικής συνθήκης της Συμμαχίας, η Στρατηγική Αντίληψη είναι το σημαντικότερο έγγραφο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και ουσιαστικά αποτελεί τον οδικό χάρτη της Συμμαχίας, ο οποίος επανεξετάζεται και ανανεώνεται περίπου ανά δεκαετία.
 
- Η νέα έκδοση της Στρατηγικής Αντίληψης αναμένεται να επικαιροποιήσει τους στόχους του NATO όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες αποτρεπτικές δυνατότητές του.
 
- Αναμένεται να περιληφθεί για πρώτη φορά συγκεκριμένη αναφορά στην Κίνα και στις δραστηριότητές της, ενώ επίσης για πρώτη φορά έχουν προσκληθεί σε Σύνοδο του NATO οι ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Θα εξεταστούν μάλιστα και άλλες προκλήσεις που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα προβλήματα στον ενεργειακό και τον επισιτιστικό εφοδιασμό.
 
- Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν επίσης η επικύρωση της σύστασης ενός νέου Ταμείου Καινοτομίας του NATO, για επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες που έχουν πολιτική και στρατιωτική χρήση και η οριζόντια ενσωμάτωση μίας πράσινης πολιτικής σε όλες τις δράσεις της Συμμαχίας, με στόχο την μείωση των εκπομπών ρύπων από NATOϊκές δραστηριότητες.

ΝΑΤΟ

Η διάθεση δυνάμεων
 
Όσον αφορά τη διάθεση δυνάμεων, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, οι ηγέτες θα συζητήσουν τον υπερεπταπλασιασμό της δύναμης ταχείας αντίδρασης (NATO Response Force - NRF), η οποία σε αυτή την περίπτωση θα ανέλθει από περίπου 40.000 ένστολους που αριθμεί σήμερα σε 300.000. Μελετάται παράλληλα η ενίσχυση των συλλογικών αμυντικών δυνατοτήτων στην Ανατολική Ευρώπη, μεταξύ άλλων εγκαθιστώντας βαρύ εξοπλισμό, αποθηκεύοντας πολεμοφόδια και τοποθετώντας εκεί αυξημένες δυνατότητες αεράμυνας και διοίκησης.
 
Η Συμμαχία έχει, άλλωστε, ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία τεσσάρων νέων battlegroups στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε συνέχεια των τεσσάρων που ήδη υπηρετούν στις τρεις Βαλτικές χώρες και στην Πολωνία.

Τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύσουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

ΝΑΤΟ

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη και την Πέμπτη έχει ως εξής (ώρες Ελλάδος):

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

11:00 Τελετή υποδοχής των ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Pedro Sánchez
11:25 Οικογενειακή φωτογραφία
11:30 Σύνοδος ηγετών (παρέμβαση του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy κατά την έναρξη)
14:30 Γεύμα ηγετών
16:00 Σύνοδος ηγετών (με τη συμμετοχή Αυστραλίας, Γεωργίας, Ιαπωνίας, Κορέας, Ν. Ζηλανδίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Προέδρων Ευρ. Συμβουλίου και Ευρ. Επιτροπής)
20:00 Άτυπο δείπνο ηγετών κρατών-μελών ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

10:45 Τελετή Υπογραφής Επιστολής Δέσμευσης για το Ταμείο Καινοτομίας ΝΑΤΟ
11:00 Σύνοδος ηγετών
13:00 Γεύμα ηγετών
13:15 Δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg προς τον Τύπο.

ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ

Πηγή: skai.gr