Διάσωση από την κόλαση: Δείτε αδημοσίευτο φιλμ με Αμερικανούς στρατιώτες να διασώζουν Εβραίους από στρατόπεδο συγκέντρωσης

Περίπου 2.500 Εβραίοι σώθηκαν από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερέζιενσταντ από Αμερικανούς στρατιώτες

Συγκινητικά πλάνα ενός φιλμ, που δεν έχει προβληθεί ξανά, δείχνουν Αμερικανούς στρατιώτες να απελευθερώνουν μια αμαξοστοιχία με 2.500 Εβραίους κρατούμενους που κατευθύνονταν προς το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Τερέζιενσταντ τις τελευταίες ημέρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

A young boy stares warily at the camera after being liberated from the Nazi train

Με ονομασία «Θαύμα στο Φάρσλεμπεν», η επιχείρηση διάσωσης έλαβε χώρα στις 13 Απριλίου 1945, όταν ένα τρένο που μετέφερε Εβραίους κρατούμενους από το κολαστήριο του Μπέργκεν-Μπέλσεν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Τερέζιενσταντ αναγκάστηκε να σταματήσει κοντά στο χωριό Φάρσλεμπεν για να αποφύγει τα διασταυρούμενα πυρά πυροβολικού μεταξύ των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Οι υπεύθυνοι αξιωματικοί των SS, αντιμέτωποι με την προοπτική να μην ολοκληρώσουν το ζοφερό έργο τους, είχαν λάβει εντολή να εκτελέσουν όσο το δυνατόν περισσότερους από τους αιχμαλώτους τους.

Αλλά οι Ναζί αξιωματικοί εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και τράπηκαν σε φυγή όταν ένα αμερικανικό τζιπ και ένα τεθωρακισμένο έφτασαν στο σημείο, σώζοντας και τους 2.500 κρατούμενους από τη ζοφερή μοίρα που έπληξε περίπου 6 εκατομμύρια Εβραίους. 

A man contemplates his changing fortunes after being freed from the Nazi train

Το φιλμ διάρκειας τριών λεπτών που ανακαλύφθηκε πρόσφατα δείχνει τους εξαντλημένους επιζώντες, μεταξύ αυτών παιδιά και πολλοί από αυτούς ντυμένους με κουρέλια και γεμάτους ψείρες, να γεμίζουν χαρά όταν αντιλαμβάνονται ότι διασώζονται.

Το ιστορικό όσο και συγκινητικό βίντεο κινηματογραφήθηκε από έναν από τους στρατιώτες της 9ης Αμερικανικής Στρατιάς.

The footage's authenticity has been verified by renowned historians of the Second World War

Ο επιζών του Ολοκαυτώματος Τζέικομπ Μπαρζιλάι, 90 ετών, δήλωσε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι εντόπισε στα πλάνα τον ίδιο, 12 χρόνων τότε, τη μητέρα και την αδερφή του.

Ανέφερε στο Channel 12 ότι στο παρελθόν έχει δει «αναρίθμητες» φωτογραφίες από την απελευθέρωση του τρένου, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να εντοπίσει τον εαυτό του ή την οικογένειά του στις εικόνες.

«Το ότι βρήκα αυτό που έψαχνα εδώ και χρόνια ήταν αδιανόητο, απίστευτο και δεν μπορούσα να αναπνεύσω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο 90χρονος.

Rozell expressed the importance of this discovery, describing the footage as another piece of evidence to undermine the narrative of Holocaust deniers

An exhausted Jewish woman is seen lying down after being evacuated from a train carrying 2,500 prisoners to a Nazi concentration camp

The phrases 'three cheers for America' and 'long live the USA and the English' are seen etched onto the side of the train amid the rescue

The newly revealed footage has brought to life the harrowing accounts of the soldiers who rescued the prisoners

Πηγή: dailymali.co.uk