Δημοτικές εκλογές στη Βρετανία την Πέμπτη - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στην κάλπη προσέχονται την Πέμπτη οι ψηφοφόροι στη Βρετανία για να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές και να αναδείξουν περίπου 4.350 δημοτικούς συμβούλους.

Στην Αγγλία οι εκλογές αφορούν 146 δήμους, περιλαμβανομένων όλων των δήμων του Λονδίνου, ενώ στη Σκωτία διακυβεύονται οι θέσεις συμβούλων του συνόλου των 32 δήμων και στην Ουαλία του συνόλου των 22 δήμων.

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πέρα από τα επιμέρους θέματα που απασχολούν κάθε περιοχή, στην απόφαση των ψηφοφόρων θα μετρήσουν, ως συνήθως, θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, όπως το αυξημένο κόστος διαβίωσης ή το partygate για το οποίο εγκαλείται η κυβέρνηση. Είναι η πρώτη εκλογική διαδικασία σε εθνικό επίπεδο μετά από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2019.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι κάτοικοι των δήμων ηλικίας από 18 και πάνω στην Αγγλία και από 16 και πάνω σε Σκωτία και Ουαλία. Υπήκοοι χωρών-μελών της ΕΕ και της Κοινοπολιτείας που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο επίσης ψηφίζουν στην Αγγλία, ενώ στη Σκωτία και στην Ουαλία ψηφίζουν όλοι οι ξένοι νόμιμοι κάτοικοι.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί τοπική και κλείνουν στις 10 τη νύχτα. Τα αποτελέσματα αναμένεται να αρχίσουν να ανακοινώνονται κατά δήμους από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις δημοσκοπικών εταιρειών, απώλειες άνω των 350 θέσεων δημοτικών συμβούλων θα συνεπαγόταν μεγάλη ήττα για το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα. Απώλειες έως 150 συμβούλων θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν ως φυσιολογική τριβή από τη διακυβέρνηση δυόμισι ετών, ενώ διψήφιος αριθμός απωλειών θα κρινόταν ως επιτυχία για το κόμμα του Μπόρις Τζόνσον.

Από την άλλη πλευρά, οι Εργατικοί του σερ Κιρ Στάρμερ θα μπορούσαν να κάνουν λόγο για μεγάλη νίκη αν κερδίσουν πάνω από 200 δημοτικές έδρες από τους Τόρις. Αντίθετα, κέρδη λίγων δεκάδων θέσεων συμβούλων θα θεωρούνταν ένα μάλλον απογοητευτικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση, οι Συντηρητικοί θα μπορούσαν να χάσουν ακόμα και περισσότερους από 550 δημοτικούς συμβούλους, με δήμους του Λονδίνου που τελούν υπό τον έλεγχό τους εδώ και χρόνια να περνούν στους Εργατικούς.

Οι υποψήφιοι του Συντηρητικού Κόμματος αντιμετωπίζουν συχνά ερωτήματα από τους ψηφοφόρους για το partygate που πιστεύεται ότι έχει πλήξει τη δημοτικότητα του κόμματος. Την ίδια ώρα, τις τελευταίες ημέρες έχει πάρει διαστάσεις και η υπόθεση της παραγγελίας φαγητού και μπύρας από τον κ. Στάρμερ και συνεργάτες του κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Ντάραμ τον Απρίλιο του 2021, εν μέσω απαγορεύσεων στις συναθροίσεις. Ο ηγέτης των Εργατικών έχει υποστηρίξει πως επρόκειτο για ένα διάλειμμα από πολύωρη σύσκεψη για λόγους εργασίας, κατηγορώντας τους Συντηρητικούς για «λάσπη».

Πάντως οι Τόρις αντιτείνουν ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο στον Πρωθυπουργό Τζόνσον για συνάθροιση στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου δε διαφέρουν από αυτές που περιγράφει για τη δική του περίπτωση ο σερ Κιρ.

Αρκετοί πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν πως ένα κακό αποτέλεσμα για τα δύο μεγάλα κόμματα στις δημοτικές εκλογές θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμφισβήτηση των ηγετών τους. Για την πρόκληση διαδικασίας καθαίρεσης του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει πάντως να υποβληθούν 54 επιστολές δυσπιστίας από τους συνολικά 359 βουλευτές του στο αρμόδιο κομματικό όργανο.