Open AI: Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από την επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο τρόπος επικοινωνίας και εργασίας του μέλλοντος. Πρωτοπόρα η εταιρεία Open Al με επικεφαλής τον Σαμ Άλτμαν. Ποιος είναι ο νεαρός Αμερικανός;

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το θέμα που ολοένα περισσότερο γίνεται αντικείμενο συζήτησης και κερδίζει έδαφος στην καθημερινότητα. Με τον όρο AI, Artificial Intelligence (Τεχνητή νοημοσύνη), εννοούμε τη δυνατότητα ενός υπολογιστικού συστήματος να μιμείται τις ανθρώπινες γνωστικές λειτουργίες, δηλαδή να μαθαίνει και να επιλύει προβλήματα. Και μια από τις εταιρείες που έχει τρελάνει τον κόσμο το τελευταίο διάστημα είναι η Open Al, η οποία κυκλοφόρησε μια εφαρμογή το Νοέμβριο του 2022, το ChatGPT(Generative Pre-trained Transformer – Παραγωγικός Προεκπαιδευμένος Μετασχηματιστής). Η συγκεκριμένη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει το διάλογο, δίνει απαντήσεις και γράφει κείμενα σχετικά γρήγορα.

Επικεφαλής της Open Al, η οποία προχώρησε πρόσφατα σε συνεργασία με την Microsoft που επενδύει εκατομμύρια στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι ο 37χρονος Σαμ Άλτμαν.

Το προφίλ του Σαμ Άλτμαν

Όταν πριν από δυο εβδομάδες ανακοίνωσε τη συνεργασία με την Microsoft, ίσως να ήταν και η πιο σημαντική είδηση που ανακοίνωνε στην καριέρα του:

«Η Open AI και η Microsoft συνεργάζονται για περισσότερα από τρία χρόνια. Mε τον εταίρο μας δημιουργήσαμε μια τεχνητή νοημοσύνη που είναι ασφαλής και θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία», λέει.

Sam Altman

Σαμ Άλτμαν

Η μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft πρόκειται να υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον, η οποία αποτελεί επίσης τη βάση του chatbot Chat GPT.

Ποιος είναι όμως ο Σαμ Άλτμαν; Κατάγεται από το Σεντ Λούις του Μιζούρι. Άρχισε να προγραμματίζει και να αποσυναρμολογεί υπολογιστές σε ηλικία μόλις οκτώ ετών. Στα δεκαέξι του παραδέχθηκε ότι είναι ομοφυλόφιλος, κάτι που δεν ήταν εύκολο και γι' αυτό συχνά κατέφευγε σε εικονικά chatrooms. Σπούδασε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο διάσημο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αλλά τα παράτησε. Το 2014, ο Σαμ Άλτμαν έγινε πρόεδρος της Y-Combinator, μιας σχεδόν θρυλικής εταιρείας στο Σίλικον Βάλει ενώ το 2015 ίδρυσε μαζί με τον Έλον Μασκ την Open ΑΙ.

Μια εφαρμογή ανοιχτή σε όλους

Μια επιχείρηση που λέει πως θέλει να ερευνήσει και να αναπτύξει την τεχνητή νοημοσύνη ως μη κερδοσκοπική εταιρεία. Επίσης δηλώνει πως θέλει να προστατέψει από κινδύνους, που μπορεί να προέρχονται από την τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον, και να διασφαλίσει την πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων σ' αυτήν.

«Κάθε τεχνολογική επανάσταση καταργεί θέσεις εργασίας και δημιουργεί νέες. Σε δέκα χρόνια πιστεύω ότι θα έχουμε chatbots που θα δουλεύουν για έναν ειδικό σε όποιον τομέα θέλετε. Για παράδειγμα, θα μπορώ να φτιάξω μια ταινία κινουμένων σχεδίων. Η τεχνητή νοημοσύνη θα επιλύει προβλήματα που επαναλαμβάνονται και εν μέρει θα είναι δημιουργική. Θα αλλάξουν πολλά!».

Το ότι θα αλλάξουν πολλά είναι το μόνο σίγουρο. Το θέμα είναι προς ποια κατεύθυνση.

Πηγή: DW - Καταρίνα Βίλχελμ, ARD/ Μαρία Ρηγούτσου