Δίκτυο υπόγειων κάδων και γωνιές ανακύκλωσης στον δήμο Βριλησσίων

Παράλληλα, θα δημιουργηθούν οι πρώτες «πράσινες» γωνιές ανακύκλωσης, με στόχο, τόσο την ενίσχυση της ανακύκλωσης στην πηγή και την αναβάθμιση της πόλης στον περιβαλλοντικό τομέα, όσο και την αισθητική βελτίωση.

Ένα πλήρες δίκτυο βυθιζόμενων κάδων που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, θα αναπτυχθεί στον δήμο Βριλησσίων.

Παράλληλα, θα δημιουργηθούν οι πρώτες «πράσινες» γωνιές ανακύκλωσης, με στόχο, τόσο την ενίσχυση της ανακύκλωσης στην πηγή και την αναβάθμιση της πόλης στον περιβαλλοντικό τομέα, όσο και την αισθητική βελτίωση.

Γι' αυτά τα δύο έργα, το κόστος των οποίων ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ, ο δήμος εξασφάλισε χρηματοδότηση 1,8 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για το δίκτυο των υπόγειων κάδων και περίπου 200.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για τις γωνιές ανακύκλωσης.

Κάθε σημείο εγκατάστασης θα έχει τη δυνατότητα χωριστής διαλογής τεσσάρων ρευμάτων, δηλαδή απλά απορρίμματα του πράσινου κάδου, τροφικά απόβλητα κουζίνας του καφέ κάδου, χαρτί/χαρτόνι του κίτρινου ρεύματος και τέλος υλικά πλαστικών και άλλων συσκευασιών του μπλε κάδου.

Οι υπόγειοι κάδοι θα εγκατασταθούν σε δέκα σημεία της πόλης και θα προστεθούν στα τέσσερα σημεία τετραπλής ροής, που ήδη διαθέτει ο δήμος στις πλατείες Αναλήψεως και Ελευθερίας.

Τα 50 συστήματα τεσσάρων θυρίδων υποδοχής απορριμμάτων υπολογίζεται ότι θα αντικαταστήσουν πάνω από 500 συμβατικούς κάδους, απελευθερώνοντας έτσι πολύτιμο κοινόχρηστο χώρο, διασφαλίζοντας την καθαριότητα και εξαλείφοντας τη δυσοσμία.

Οι βυθιζόμενοι κάδοι είναι μεγάλης χωρητικότητας, αφού συμπιέζουν τα απορρίμματα και λειτουργούν με μηχανισμό ανύψωσης. Διαθέτουν επίσης ενσωματωμένο σύστημα απομακρυσμένου ελέγχου πληρότητας, ώστε να ενημερώνεται άμεσα η υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου και να προγραμματίζεται έγκαιρα η αποκομιδή των απορριμμάτων.

«Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του έργου και δεν επιβαρύνουμε στο ελάχιστο τους δημότες», τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Αλέξης Μαυραγάννης και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Με τους νέους 40 βυθιζόμενους κάδους σε δέκα σημεία της πόλης και τις τρεις νέες γωνιές ανακύκλωσης, κάνουμε ένα ακόμη βήμα για τον εκσυγχρονισμό στην πράξη της καθαριότητας και της ανακύκλωσης στον δήμο μας, αναβαθμίζοντας αισθητικά την πόλη. Παράλληλα, ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε άμεσα στην επέκταση του δικτύου. Απελευθερώνουμε ζωτικό δημόσιο χώρο για τους κατοίκους, δημιουργούμε υποδομές για ανακύκλωση με διαχωρισμό στη πηγή, μειώνουμε το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων, αυξάνουμε τις πράσινες θέσεις εργασίας και επιστρέφουμε πολύτιμους οικονομικούς πόρους στην πόλη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ