Τhe Crime Lab: Το πρώτο επιστημονικό Εργαστήριο Εγκλήματος στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Μ. Σφακιανάκη, «η ίδρυση του “ THE CRIME LAB” αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων, γιατί θα μειωθεί ο χρόνος εκτέλεσης των εργαστηριακών ερευνών και αποτελεσμάτων αυτών.

Το πρώτο επιστημονικό Εργαστήριο Εγκλήματος, «ΤΗΕ CRIME LAB», στην Ελλάδα ιδρύεται από τον πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ειδικό ερευνητή - αναλυτή ηλεκτρονικών εγκλημάτων, Μανώλη Σφακιανάκη.

Σε αυτό συμμετέχουν για πρώτη φορά εγκληματολόγοι, αναλυτές εγκληματικών συμπεριφορών και επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων οι οποίοι με τη γνώση τους θα βοηθούν το έργο των δικαστικών και αστυνομικών Αρχών, ώστε με τεκμήρια να αποδεικνύεται η αλήθεια όταν συμβαίνει ένα έγκλημα.

«Αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία που, λόγω της δομής και της οργάνωσής της, θα συμβάλει στην υπεράσπιση του θύτη αλλά εξίσου και του θύματος», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μ. Σφακιανάκης, ενώ αναφερόμενος στις καινοτομίες του «THE CRIME LAB», σημειώνει:

«- Πρόσβαση από όλο τον κόσμο και όλο το 24ωρο.

- Ανάλυση και τεκμηρίωση υποθέσεων από εγκληματολόγους, παράλληλα με νομικούς οι οποίοι συνεργάζονται με επιστήμονες ειδικών γνώσεων για την τεκμηρίωση των συμπερασμάτων τους.

- Ταυτόχρονη συμμετοχή όλων των παραγόντων μιας δίκης πριν πραγματοποιηθεί αυτή και σε πραγματικό χρόνο.

- Το μεγαλύτερο μέρος των αποδεικτικών στοιχείων προκύπτει και τεκμηριώνεται μέσα από επιστημονική έρευνα και όχι από θεωρίες.

Για πρώτη φορά μπορεί ο οποιοσδήποτε είτε προβληματίζεται, είτε έχει υποστεί μια εγκληματική συμπεριφορά, να έχει άμεσα την πρόσβαση μέσω των συστημάτων (υβριδικού και μη τύπου), με τους αναλυτές εγκληματολόγους κατόπιν ραντεβού».

Σύμφωνα με τον Μ. Σφακιανάκη, «η ίδρυση του “ THE CRIME LAB” αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων, γιατί θα μειωθεί ο χρόνος εκτέλεσης των εργαστηριακών ερευνών και αποτελεσμάτων αυτών.

Παράλληλα, για πρώτη φορά στη χώρα μας, αναδεικνύεται ο ρόλος του εγκληματολόγου και δίνουμε θέσεις εργασίας σε νέους επιστήμονες με τη σκέψη πως η ιδέα μας θα μεταλαμπαδευτεί και σε άλλους του χώρου (Αστυνομία , Δικαιοσύνη κ.α.) δίνοντας στους νέους που ήδη κατέχουν πτυχία και σε αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν τον κλάδο αυτό, νέες θέσεις εργασίας».

Σημειώνεται, τέλος, ότι συνεργάζονται 14 επιστημονικά εργαστήρια. Ειδικότερα:

- Ανάλυση DNA / Iατρική Πραγματογνωμοσύνη

- Τοξικολογία

- Βαλλιστική & Βλητική Διερεύνηση

- Ιατροδικαστική

- Δικαστική Γραφολογία

- Ανάλυση Ψηφιακών Πειστηρίων / Digital Forensics

- Διερεύνηση Διαδικτυακού Εγκλήματος

- Οικονομικά Εγκλήματα

- Διερεύνηση Blockchain / Κρυπτονομίσματα

- Εγκληματολογική / Δικαστική Ψυχολογία

- Ψυχιατροδικαστική

- Ψυχολογική Υποστήριξη

- Διερεύνηση Συνθηκών Τροχαίων Ατυχημάτων

- Πυροπροστασία - Διερεύνηση Εγκλημάτων Εμπρησμού και Εκρήξεων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ