Κλείσιμο

Δεύτερο χάλκινο για την Ελλάδα!

Το χάλκινο μετάλλιο, πρώτο για τη γυναικεία ελληνική κωπηλασία σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κατέκτησαν οι Χριστίνα Γιαζιτζίδου και Αλεξάνδρα Τσιάβου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στην κωπηλασία, στο Λονδίνο. Οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες το 2009 (Πόζναν) και το 2011 (Μπλεντ) στον τελικό πέρασαν τρίτες τη γραμμή του τερματισμού με επίδοση 7:12.09. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι Βρετανίδες Κάθριν Κόουπλαντ και Σόφι Χόσκινγκ με 7:09.30, ενώ το ασημένιο μετάλλιο κατέληξε στην 5η στο Πεκίνο Κίνα των Ξου Ντονγκξιάνγκ και Γουενί Χουάνγκ με 7:11.93.

Αυτή ήταν η δεύτερη συμμετοχή σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων για την Αλεξάνδρα Τσιάβου σε ισάριθμες παρουσίες στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Η αθλήτρια από την Ηγουμενίτσα, μαζί με τη Χρύσα Μπισκιτζή είχαν τερματίσει 6ες στον τελικό του ίδιου αγωνίσματος το 2008 στο Πεκίνο και έγραψαν το όνομά τους μαζί με αυτά των Ολυμπιονικών. Πρώτη συμμετοχή στον τελικό και χάλκινο μετάλλιο στην παρθενική εμφάνισή της σε Ολυμπιακούς για την αθλήτρια από την Καστοριά, Χριστίνα Γιαζιτζίδου.

Το δεύτερο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου χάρισαν σήμερα στην Ελλάδα η Αλεξάνδρα Τσιάβου και η Χριστίνα Γιαζιτζίδου, που ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών. Οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες της κωπηλασίας, αγωνιζόμενες με διαδρομή που λόγω αέρα τους έφερνε σε μειονεκτική θέση, έκαναν υπερπροσπάθεια να ακολουθήσουν τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία τελικά πήρε το χρυσό, ενώ πάνω στο «νήμα» έχασαν τη μονομαχία με τις Κινέζες για τη δεύτερη θέση.

Αν και ήρθαν στο Λονδίνο ως το φαβορί για τον Ολυμπιακό τίτλο, οι δύο Ελληνίδες κωπηλάτριες ήταν ευτυχισμένες και με το χάλκινο.
«Είμαστε στα μετάλλια, αγγίξαμε το ασημένιο -δεν μπορώ να πω ότι δεν το θέλαμε, και το χρυσό θέλαμε- αλλά είμαστε απόλυτα ικανοποιημένες, γιατί ο στόχος μας ήταν το μετάλλιο και πλέον το έχουμε τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλεξάνδρα Τσιάβου. «Σήμερα πραγματικά αισθανόμασταν έτοιμες. Κάναμε μία κούρσα με πολύ μυαλό, χαράξαμε μία τακτική πολύ καλά μελετημένη, την ακολουθήσαμε κατά γράμμα και μας βγήκε», συμπλήρωσε η 27χρονη πρωταθλήτρια, η οποία είχε συμμετάσχει στον τελικό και στο Πεκίνο, με παρτενέρ τότε τη Χρύσα Μπισκιτζή.

Η Γιαζιτζίδου ρωτήθηκε για το κατά πόσον την άγχωσε το προβάδισμα που πήρε από τα μισά της κούρσα περίπου η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας:
«Δεν με άγχωσαν οι Βρετανίδες σε σχέση με την πρώτη κούρσα (σ.σ. ημιτελικό), γιατί τις περίμενα. Προσπαθήσαμε να αντιδράσουμε και να κάνουμε την αλλαγή, αλλά όταν φτάσαμε στον κόσμο (σ.σ. στα τελευταία 500μ.) τα κορίτσια ήταν σαν τους έσπρωξε κάτι και εξαφανίστηκαν», είπε η 23χρονη πρωταθλήτρια. Οσο για την Τσιάβου, αποκάλυψε ότι όταν συνεχάρησαν τις δύο νικήτριες, τους είπαν ότι με τέτοια υποστήριξη ήταν αδύνατο να χάσουν το χρυσό.

* Οι δύο κοπέλες ανέβηκαν στο βάθρο κρατώντας μία ελληνική σημαία, την οποία τους πέταξαν από την εξέδρα οι συγγενείς της Τσιάβου (την πέταξαν μάλιστα μέσα στο νερό, τυλιγμένη σε πλαστικό). Πάνω στη σημαία ήταν γραμμένοι οι τόποι και οι χρονολογίες των μεταλλίων που έχει κατακτήσει το ελληνικό δίδυμο σε μεγάλες διοργανώσεις.

* Η Αλεξάνδρα Τσιάβου κλήθηκε μετά την απονομή να περάσει από έλεγχο ντόπινγκ, όπως συνέβη και με τον Στέργιο Παπαχρήστο από την τεράκωπο των ανδρών.


(τετράκωπος ανδρών άνευ): - Την 4η θέση κατέλαβε το ελληνικό πλήρωμα


Εκτός βάθρου έμειναν οι Στέργιος Παπαχρήστος, Γιάννης Τσίλης, Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Χρήστου, καθώς κατέλαβαν την 4η θέση στον τελικό της τετρακώπου άνευ πηδαλιούχου της κωπηλασίας με επίδοση 6:11.43, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Οι «χρυσοί» στο Πεκίνο Βρετανοί, κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο και μέσα στο ... σπίτι τους, στο κωπηλατοδρόμιο του Ίτον. Οι Άλεξ Γκρέγκορι, Πιτ Ριντ, Τομ Τζέιμς και Άντριου Τριγκς Χοτζ εκμεταλλεύτηκαν τη συμπαράσταση από 30 χιλιάδες φιλάθλους στη λίμνη Ντόρνεϊ και πέρασαν πρώτοι τη γραμμή του τερματισμού με επίδοση 6:03.97. Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Αυστραλία (Λόκγουντ, Τσάπμαν, Τζιν, Ντάνκλεϊ-Σμιθ) με επίδοση 6:05.19, ενώ χάλκινο το μετάλλιο κατέκτησαν οι (ΗΠΑ Ότσαλ, Ράμελ, Κόουκ, Γκολτ) με 6:07.20.



Πηγή: skai.gr