Ποδαρικό στο εκλογικό 2023 με γαλάζιο «φλερτ» στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ

Ο «χρησμός» Μητσοτάκη για το Μέτσοβο- Γρίφος ο χρόνος των εκλογών- Κέρδη και ζημίες των κομμάτων μετά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Την κορδέλα της έναρξης ενός προεκλογικού αγώνα μακράς διαρκείας που θα κριθεί όπως όλα δείχνουν σε μία “παράταση” τριών έως έξι μηνών εντός του 2023, έκοψε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός και με την ψήφιση του προϋπολογισμού της εκλογικής χρονιάς του 2023.


Λίγο μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα “χρησμό” απέφυγε να προσδιορίσει με σαφήνεια το στήσιμο της κάλπης, αλλά προανήγγειλε ότι τις αποφάσεις του για την ημερομηνία της διεξαγωγής των εκλογών θα τις λάβει κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, από το Μέτσοβο όπου θα βρεθεί. “Οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται εκεί” είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους, θυμίζοντας σε όλους την αντίστοιχη ρήση του, λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2019, όταν επίσης από το Μέτσοβο πήρε την απόφαση να προτείνει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το 2020.


Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού εξακολουθούν και σημειώνουν ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός υποχώρησε από τον στόχο της εξάντλησης της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης, στο τέλος της τετραετίας. Ωστόσο, παρατηρούσαν ότι τελικά οι κάλπες προσδιοριστούν την άνοιξη του 2023, αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Άλλες πηγές, την ίδια ώρα επιμένουν να αποκλείουν τους πρώτους μήνες του 2023, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ημερομηνίες πριν το Πάσχα, έχουν αποκλειστεί από τα κυβερνητικά σενάρια. Από την άλλη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, την επομένη της ψήφισης του προϋπολογισμού ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, εκτίμησε ότι “ το αρνάκι στο χωριό θα το φάμε με ησυχία. Η αίσθησή μου είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ολοκλήρωση της τετραετίας”. Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη άλλωστε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση, υπό την έννοια ότι δεν έχει σηκώσει τα μολύβια οδεύοντας προς την προετοιμασία της προεκλογικής εκστρατείας: “Εγώ προσωπικά δεν θα πόνταρα ούτε ένα ευρώ ότι θα έχουμε σύντομα εκλογές το προσεχές διάστημα” σχολίασε. Σε κάθε περίπτωση, η προκήρυξη εκλογών αποτελεί αποκλειστική απόφαση και προνόμιο του πρωθυπουργού και τυχόν επικαιροποίηση των σχεδίων του, όπως ο ίδιος δήλωσε, πιθανότατα να γίνει κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων.


Προς το παρόν και στο δρόμο μέχρι τις εκλογές, φαίνεται ότι εκτός από την οικονομία, η οποία αποδεδειγμένα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής ατζέντας με στόχο να λειάνει τις αιχμές και τις δυσκολίες που προκαλεί η πληθωριστική και ενεργειακή κρίση, η επικαιρότητα κρίνεται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος και των τάσεων που θα επικρατήσουν.

Το Qatargate και η διαχείριση της εμπλοκής της Εύας Καϊλή από τον Νίκο Ανδρουλάκη, αποτέλεσε μία τέτοιου είδους συνθήκη, που έθεσε επιτακτικά στο στόχαστρο του πρωθυπουργού και της ΝΔ τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, τοποθετώντας τον σχεδόν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας για ταύτιση μεταξύ των δύο πολιτικών. Η τακτική της ΝΔ το επόμενο διάστημα, εκτός απο τη μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να επικεντρωθεί στην άποψη ότι “ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ θα βγει ΣΥΡΙΖΑ”, επιχειρώντας να προσεγγίσει και να “αλιεύσει” ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που καθ' όλη τη διακυβέρνηση της ΝΔ βλέπουν θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα από το βήμα της Βουλής όταν αναφέρθηκε στα μηνύματα που στέλνει ο Νίκος Ανδρουλάκης προς τους ψηφοφόρους από τη στιγμή που ανέλαβε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στην αρχή ο κ.Ανδρουλάκης άλλαξε τρεις φορές γραμμή, αφού έχει πει “μόνο του το ΠΑΣΟΚ, μετά στο ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης και τώρα η ΝΔ στην αντιπολίτευση. Και εσείς σε ρόλο ενός σοσιάλ-Καμμένου, έτσι φαντάζεστε το ρόλο σας”.

Μάλιστα όταν αντέδρασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο κ.Μητσοτάκης τους απάντησε “η ΝΔ στην αντιπολίτευση, άρα στην κυβέρνηση εσείς με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός και αν φαντάζεστε ότι θα πάρετε 40% και εγώ θέλω να γίνω σαν τον Αντετοκούνμπο, αλλά δεν γίνεται αυτό. Κάθε κόμμα μπορεί να χαράζει το δρόμο του και εγώ όμως να τονίζω αυτές τις παλινδρομήσεις του ΠΑΣΟΚ” κατέληξε.

Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να γίνουν “χειρουργικοί” προεκλογικοί χειρισμοί που δεν θα αφυπνίσουν τον κομματικό πατριωτισμό αυτών των ψηφοφόρων, γιατί αυτό ενέχει τον κίνδυνο τους αντίθετου αποτελέσματος...


Επειδή, πάντως, τα νούμερα παίζουν πάντα το ρόλο τους, στην τακτική των κομμάτων, κυβερνητικά στελέχη που ενημερώνονται και αναλύουν δημοσκοπήσεις, εντοπίζουν ένα σταθερό κομμάτι ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που εξακολουθούν να βλέπουν θετικά τον κ. Μητσοτάκη, αλλά -κυρίως- να αποστρέφονται τελείως τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξ αυτού του γεγονότος, εστιάζουν με έμφαση στο μήνυμα που επιδίωξε να περάσει από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: skai.gr