Μητσοτάκης: Από τον Φεβρουάριο και για έξι μήνες η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις τροφίμων 

Πώς θα λειτουργεί το νέο μέτρο, τα εισοδηματικά κριτήρια - Είστε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας, είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Μητσοτάκης- Οι πολίτες ξέρουν τα μεγάλα έργα- Η Θεσσαλονίκη θα έχει μετρό και όχι μουσαμάδες εξαπάτησης- Η επόμενη θητεία θα έχει τίτλο: καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες 

Από τον Φεβρουάριο και για έξι μήνες η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις τροφίμων, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «10% ο πληθωρισμός, είπε, 10% καλύπτει το κράτος». Το μέτρο αφορά εισοδήματα 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Καλύπτει 85% των νοικοκυριών και ανακουφίζει 8.4 εκατ. πολίτες. Το μηνιαίο όριο αγορών θα είναι 220 ευρώ, με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε μέλος, έως 1.000 ευρώ.Η διαδικασία θα είναι απλή με μια ψηφιακή κάρτα, όπως του fuel pass. Οι δικαιούχοι θα έχουν επιλογή να εισπράττουν ενίσχυση από τραπεζικό τους λογαριασμό στο 80% του ύψους της. Το δημοσιονομικό κόστος είναι 650 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση θα γίνει από τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διϋλιστηρίων.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα λειτουργήσει το μέτρο της επιδότησης στις αγορές τροφίμων 

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης για πρόωρες εκλογές - Στο βουνό παίρνονται οι αποφάσεις…

Δείτε  την ομιλία του πρωθυπουργού:

Με αναφορές στην ομιλία Τσίπρα ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός. Αναρωτήθηκε γιατί ο κ.Τσίπρας δεν μίλησε για το μέλλον. Επιβεβαιώνετε ότι είστε και θα είστε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας, κόμμα της γκρίνιας και όχι του αποτελέσματος. 

-Παρά τις αλλεπάλληλες δυσκολίες κάθε χρονιά είναι καλύτερη από την προηγούμενη και το ίδιο θα γίνει και με το 2023. Ολοκληρώνοντας τον πρώτο θετικό κύκλο μιας νέας Ελλάδας. Με γενναίες μεταρρυθμίσεις. Ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος μετά από 12 χρόνια με αποκλειστικά εθνική σφραγίδα. Προ δέκα ημερών το eurogroup ενέκρινε πληρωμή 729 εκατ. ευρώ που εκκρεμούσαν. Στην πράξη, οι εξελίξεις απαλλάσσουν από δεσμεύσεις και βάρη τη δημοσιονομική μας πολιτική και οδηγούν σε μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά 6 δισ. ευρώ. Εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής το 2022 κλείνει με ρυθμό ανάπτυξης στο διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η πρόβλεψη για το '23 είναι ότι ο ρυθμός θα είναι σχεδόν τριπλάσιος. Στη διεθνή ύφεση, εμείς μιλάμε με ανάπτυξη. Οι εξαγωγές καταρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. 

-Τον τόπο μας εμπιστεύονται παγκόσμιοι κολοσσοί. Η ανάπτυξη καταπολεμά και τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία που δεν είναι άλλη από την ανεργία. Το 2019 η Ισπανία είχε χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από την Ελλάδα, σήμερα συμβαίνει το ανάποδο. Κάτω από 12% στην Ελλάδα, 13% στην Ισπανία. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε το 2022, αντίστροφη πορεία με το δημόσιο χρέος. Μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέου στην Ευρώπη είχε η Ελλάδα. Η Ισπανία; Αύξηση 15%. Χρήσιμη η σύγκριση. 

-Για τη μείωση των φόρων: Ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί κατά 34%. Όλοι οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν. Ποιους αφορά; Τους πλούσιους; Οταν μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές μόνο οι μεγάλοι ωφελούνται; Οταν καταργούμε τις γονικές παροχές δεν ενισχύουμε τη μεσαία τάξη;

-Δεν θα ωραιοποιήσω δύσκολη κατάσταση. Η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα. Εδώ και δεκαπέντε μήνες η Πολιτεία αποδεικνύει ότι είναι στο πλευρό της κοινωνίας, κάτι που πιστεύω ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν. Αλλοι φώναζαν για φόρους στα υπερέσοδα των εταιρειών και άλλοι τους επέβαλαν και τους εισπράττουν. Υπήρξε άλλη ευρωπαϊκή χώρα που εισέπραξε υπερκέρδη από παραγωγούς ενέργειας; Πείτε μου μία. Απαξιώσατε αυτό τον μηχανισμό, της αυτόματης παρακράτησης των υπερκερδών στην πηγή, έσπευσαν να τον υιοθετήσουν κι άλλες χώρες. Το ίδιο συμβαίνει με το καλάθι του νοικοκυριού. δεν είναι πανάκεια, αλλά έχει ρίξει την τιμή. Νομίζετε ότι δεν τους νοιάζει αυτή η μείωση τους συμπολίτες μας; 

-Για το τι συμβαίνει με τα μεγάλα έργα, το ξέρουν οι πολίτες στην επικράτεια. Στο δρόμο Πάτρα- Πύργος οι εργασίες είναι δύο μήνες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Επί ημερών σας κ.Σπίρτζη έγιναν πολλά και να παίρνει δουλειές ο αγαπημένος σας εργολάβος ο κ.Καλογρίτσας, εκτός από το δρόμο. Παραδόθηκε η παράκαμψη της Αμφιλοχίας, στη θεσσαλία ολοκληρώνεται ο Ε-65, το ίδιο συμβαίνει και με τους κάθετους άξονες στη Μακεδονία, μεθαύριο υπογράφεται η σύμβαση του περιφερειακού flyover της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά δεν έτυχαν, πέτυχαν. Επιτέλουν στην Κρήτη θα κατασκευαστεί ο ΒΟΑΚ και επεκτείνεται το αεροδρόμιο Καστελίου. Ο Πειραιάς συνδέεται πια με το αεροδρόμιο, στη Θεσσαλονίκη τέτοια εποχή του χρόνου θα έχουν και μετρό, και όχι μουσαμάδες εξαπάτησης. 

-Όπως γνωρίζουν οι πολίτες και στο Ελληνικό διαμορφώνεται η πιο μεγάλη ανάπλαση της Ευρώπης και τα όνειρά σας για κοινωνικό λαχανόκηπο έμειναν ευτυχώς στο συρτάρι. Νέα προοπτική για Ελαιώνα και Βοτανικό. Στο ΟΑΚΑ αξιοποιούνται οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις που είχαν εγκαταληφθεί στην τύχη τους. 

-Ολα αυτά είναι μόνο κάποιες πλευρές εκτέλεσης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση. Οι πολίτες μπορούν, πράγματι, να συγκρίνουν. Μου έκανε εντύπωση ότι είχατε την ανάγκη να μιλήσετε για το 2015 και να χρεώσετε τη ΝΔ. Οι πολίτες θυμούνται καλά. Και όλα όσα ειπώθηκαν - η χώρα ήταν χρεοκοπημένη μας είπατε- όταν συνεργαστήκατε με τη Χρυσή Αυγή για να ρίξετε την κυβέρνηση Σαμαρά (ακούγονται έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ)... Αναρωτιέμαι, γιατί τάξατε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης; Ήσασταν αδαείς ή ψεύτες; Η Ιστορία έδωσε την απάντησή της.

-Το έργο της κυβέρνησης είναι στην κρίση των πολιτών. Νέα ψηφιακή πραγματικότητα, στην Παιδεία 25.000 νέοι διορισμοί, νέες δεξιότητες στα σχολεία, σύστημα δημόσιας υγείας που στρέφεται σε πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για όλους, σε περιβάλλον ασφάλειας λόγω επιλογών που έγιναν στην άμυνα, στο μεταναστευτικό, την πολιτική προστασία και την αστυνόμευση. Και όλα αυτά σε περιβάλλον αξιοπρέπειας με συγκεκριμένες πολιτικές- από την εξυπηρέτηση πολιτών με αναπηρία, έως την έγκαιρη απονομή συντάξεων; Πόσο αξιοπρεπές ήταν να περιμένουν τρία και τέσσερα χρόνια; Το αυτονόητο κάναμε, δεν προσφέρεται για πανηγυρισμό, αλλά ούτε και για μηδενισμό. 

-Η πατρίδα αμύνθηκε σθεναρά στις μεταναστευτικές εισβολές. Αξίζει να σταθμίσουμε που βαδίζουμε, ενθυμούμενοι που ξεκινήσαμε. Σ' αυτό το υπόβαθρο εδράζεται ο προϋπολογισμός του 2023. Δεν παραγνωρίζουμε τα εμπόδια που έρχονται- αστάθεια και πληθωριστικές επιθέσεις. Προετοιμαζόμαστε, δεν φοβόμαστε τις δυσκολίες. Διαχειριζόμαστε σε τρία επίπεδα: Στήριξη εισοδήματος, προστασία  και ανάπτυξη. 

-Μετά από 12 χρόνια 1 εκατ.  συνταξιούχοι θα δουν αύξηση κοντά στο 8% και άλλοι τόσοι θα δουν ελάφρυνση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Εννιά στους δέκα θα δουν αύξηση. Πιο ωφελημένοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Για πολλούς θα πρόκειται για μόνιμη σύνταξη πρόσθετη, ετησίως. Σε 2,3 εκατ. στις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί επίδομα 250 ευρώ. Αύξηση και σε 20.000 γιατρούς του ΕΣΥ και μόνιμη αύξηση σε επιδόματα όσοι υπηρετούν σε ΜΕΘ, ΕΚΑΒ, και ενίσχυση με 600 ευρώ σε λιμενικούς και αστυνομικούς.  

-Την 1η Μαϊου νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. 

-Για το ενεργειακό κόστος, θα συνεχισθούν οι στοχευμένες ενέργειες- το συμβούλιο υπουργών θα αποφασίσει τη Δευτέρα πλαφόν στο φυσικό αέριο- η δική μας απάντηση κοστολογείται πάνω από 8 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εχουμε εφεδρεία 1 δισ. για κάποιο απρόοπτο. Ο,τι και να λέμε, οι πολίτες βλέπουν το λογαριασμό και την κρατική επιδότηση. Αυτές οι επιδοτήσεις θα εξακολουθήσουν. Αλλα 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν συνολικά για αυξημένο επίδομα θέρμανσης. Και προσέθεσε: «Προχωράμε σε μια νέα πρωτοβουλία για να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά. Η περίμετρος του μέτρου απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ώστε από τη νέα πρωτοβουλία να ωφεληθεί και η μεσαία τάξη. Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για 6 μήνες η Πολιτεία θα καλυπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων: φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία».

-Για τις παρακολουθήσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα ακολουθήσει στη λάσπη και την αναταραχή. Δηλώσατε θαυμαστής της δράσης των Βέλγων για την υπόθεση Καϊλή. Εγιναν παρακολουθήσεις, τις οποίες εδώ καταγγέλετε. Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Σας άκουσα να λέτε να αφήσουμε τους δικαστές ελεύθερους. Ποιος τους κρατάει; Εσείς δεν πήγατε στον κ.Ντογιάκο; Την αφήνουμε να κάνει τη δουλειά της τη Δικαιοσύνη. Εχετε ήδη αρχίσει να χτίζετε το σενάριο της αμφισβήτησης. μας απειλείτε ότι την επόμενη φορά θα είναι αλλιώς και έρχεστε να εμφανιστείτε υπέρμαχοι, με δύο υπουργούς σας στο ειδικό δικαστήριο.

-Για το ΠΑΣΟΚ: Την ώρα που ο κ.Τσίπρας αποδεικνύεται υποκριτής, ο αρχηγός σας ο κ.Ανδρουλάκης επέλεξε να τον ακολουθήσει. Πώς εξηγείτε ότι αποκαλέσατε δούρειο ίππο της ΝΔ ένα δικό σας στέλεχος;  Αν η ΝΔ είναι στην αντιπολίτευση τότε στην κυβέρνηση θα είστε εσείς, παρέα με τον ΣΥΡΙΖΑ; Εκτος κι αν φαντάζεστε ότι θα πάρετε κ.Κατρίνη 40%. Κι εγώ θέλω να καρφώνω σαν τον Αντετοκούνμπο, αλλά δεν μπορώ. Ολολογείτε το στόχο σας, η ΝΔ στην αντιπολίτευση και σεις σε ρόλο τύπου σοσιάλ- Καμμένου. Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους καθώς πάμε στις εκλογές. Αναδεικνύουν την κρισιμότητα των εκλογών που έρχονται. Η ψήφος δεν μπορεί παρά να είναι μία και σταθερή. Το σκάφος της Ελλάδας χρειάζεται σταθερή πυξίδα, εμπειρία. Ο δρόμος της αυτοδύναμης Ελλάδας που εμείς προτείνουμε. Εχουμε ξεκάθαρη κυβερνητική πρόταση. Εσάς περιμένουμε. Ο φετινός προϋπολογισμός θα είναι γέφυρα για μια νέα δημιουργική τετραετία. Αν από το καλοκαίρο του 2019 πέτυχε από τη στασιμότητα να περάσει στην ανάπτυξη, τότε πρέπει να μείνει σ αυτή την τροχιά. Να εδραιώσει την ασφάλεια που γνώρισε στα σύνορα. 

- Ο πρωθυπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να ψηφίσει έστω τις δαπάνες για την άμυνα- θυμίζοντας ότι δεν έχουν ψηφιστεί αμυντικές συμφωνίες.\

Ο προϋπολογισμός του 2023 θα είναι ο τελευταίος της θητείας, αλλά όχι ο τελευταίος της κυβέρνησής μας. Θα πάρει αυτοδύναμη εντολή!

Πηγή: skai.gr