Τι σημαίνει η ιστορική συμφωνία με Ιταλία για την ΑΟΖ - Συρίγος: Οριοθέτηση σημαίνει ανακήρυξη

Τι σημαίνει η ιστορική συμφωνία με Ιταλία για την ΑΟΖ - Συρίγος: Οριοθέτηση σημαίνει ανακήρυξη

Οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σημαίνει και ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της ΝΔ, και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντική τη συμφωνία με την Ιταλία. 


«Η υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ σημαίνει ότι παράλληλα κηρύσσουμε και ΑΟΖ, για να την οριοθετήσεις πρέπει και την κηρύξεις. Αρά έχουμε κατ’ ουσίαν και κήρυξη ελληνικής ΑΟΖ με την υπογραφή της συμφωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο σχεδιασμός ξεκίνησε το 2004» είπε ο κ. Συρίγος, ενώ διευκρίνισε πως «όταν υπεγράφη η αρχική συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία (το ’77) ήταν περίοδος κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θέλαμε συμφωνία με γειτονικό κράτος και (η συμφωνία) περνούσε μήνυμα στην Τουρκία ότι κατά βάση στις οριοθετήσεις χρησιμοποιείται και η μέση γραμμή... Το ίδιο όριο κατά πάσα πιθανότατα έχει οριοθετηθεί και τώρα που λαμβάνει υπόψη του και τα νησιά, τα λαμβάνει όλα».  

Ο βουλευτής αποσαφήνισε πάντως ότι η συμφωνία περισσότερο ασκεί πιέσεις στην Αλβανία πάρα σε αλλά κράτη. «Το τουρκολιβυκό σύμφωνο θα έχει απέναντι του τη συμφωνία με την Αίγυπτο όταν αυτή υπογραφεί με το κάλο... Δεν επηρεάζει η συμφωνία με την Ιταλία το τουρκολιβυκό σύμφωνο» ξεκαθάρισε. 

«Πολύ σημαντική συμφωνία που υπογράφεται τη δεδομένη στιγμή. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και στο ελληνοαιγυπτιακό μέτωπο. Πιστεύω ότι θα προλειάνει το έδαφος για να ακολουθήσουν και άλλες. Και μας δίνει άλλο αέρα» σχολίασε από την πλευρά του στον σταθμό μας ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς. «Η Ελλάδα δείχνει όχι απλά αποφασιστικότητα, αλλά έχει σχέδιο, έχει οργάνωση έχει πολύ ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αποτελεσματική διπλωματία» επισήμανε.

«Είχαμε υπογράψει συμφωνία για ΑΟΖ και με την Αλβανία με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και υπουργό Εξωτερικών τη Ντόρα Μπακογιάννη αλλά την ανέτρεψε ο Έντι Ράμα ως αξιωματική αντιπολίτευση μέσω ομόφωνης απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου. Έκτοτε νομίζω δεν υπάρχει καν συνταγματικό δικαστήριο στην Αλβανία - με παρέμβαση της Τουρκίας ακυρώθηκε η συμφωνία» δήλωσε μάλιστα ο κ. Μαλλιάς.  

«Είναι μια πολύ καλή στιγμή σε ιδιαιτέρα κρίσιμη περίοδο. Εκτιμώ ότι είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για επιταχύνουμε διαδικασία σύναψης συμφωνίας (και με την Αλβανία) που θέλω να ελπίζω ότι θα σεβαστεί και θα τηρήσει η Αλβανία. Έρχεται μετά από 43 χρόνια, το ’77, όποτε  υπήρξε η πρώτη ελληνοϊταλική συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα με την Ιταλία, και υπήρχε πρόνοια για την Αλβανία. 
 

Πηγή: skai.gr