Καιρίδης για Λιβύη: Επίκειται τουρκοαιγυπτιακή ανάφλεξη – Καρβουνόπουλος: Πιθανή η σύρραξη

Καιρίδης για Λιβύη: Επίκειται τουρκοαιγυπτιακή ανάφλεξη – Καρβουνόπουλος: Πιθανή η σύρραξη

«Επίκειται τουρκοαιγυπτιακή ανάφλεξη» εκτίμησε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής ΝΔ και καθηγητής διεθνών σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης λίγες ώρες μετά το βίντεο και τις φωτογραφίες που δείχνουν αιγυπτιακά στρατιωτικά οχήματα να μεταφέρονται στη μεθόριο Αιγύπτου - Λιβύης.

«Η Λιβυη είναι αραβική χώρα, είναι δίπλα στην Αίγυπτο, επηρεάζει άμεσα τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, και το τελευταίο πράγμα που θέλει η Αίγυπτος είναι ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα δυτικά της» τόνισε ο κ. Καιρίδης στον απόηχο της επίσκεψης του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στο Κάιρο όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου αλ Σίσι. 

«Ο Αιγυπτιακός Τύπος αλλά και η κυβέρνηση Αλ Σίσι ήταν το Σαββατοκύριακο ιδιαίτερα αυστηροί με την Τουρκία… Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία αλλά και Ισραήλ συνασπίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο» εξήγησε. 

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος δήλωσε ότι ένα τμήμα της 3η στρατιάς του αιγυπτιακού στρατού μεταφέρθηκε στα σύνορα με τη Λιβύη. 

«Κυκλοφόρησαν πάρα πολλά βίντεο με μεταφορά πολλών  οχημάτων που μετατρέπονται σε στρατιωτικά οχήματα. Πιθανό να δούμε σενάριο των αιγυπτιακό στρατό εναντίον των τουρκικών δυνάμεων που δρουν στη Λιβύη» επισήμανε ο κ. Καρβουνόπουλος.  

Συγκεκριμένοι λογαριασμοί στο Twitter, υποστηρίζουν ότι άρματα μάχης από την Αίγυπτο κατευθύνονται προς τις βάσεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), προς ενίσχυση των δυνάμεων του Χαφτάρ. Η είδηση αναπαράγεται στο διαδίκτυο, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί από κάποια άλλη ανεξάρτητη ή επίσημη πηγή.

Σημειώνεται εξάλλου ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία εκπαιδεύει Σύρους μισθοφόρους οι οποίοι θα σταλούν στη Λιβύη για να στηρίξουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ. 

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Μάιο περισσότεροι από 900 Σύροι προσλήφθηκαν από τη Μόσχα για να πολεμήσουν στη Λιβύη. 

Οι μαχητές εκπαιδεύονται σε μια βάση στη Χομς προτού πάνε στη Λιβύη, σύμφωνα με τις πηγές που ανέφεραν μισθούς από 1.000 έως 2.000 δολάρια το μήνα.

Η ιδιωτική ρωσική στρατιωτική εταιρεία Wagner Group, που έχει ήδη μισθοφόρους στο πλευρό του στρατάρχη, διεξάγει τη μίσθωση με την επίβλεψη του ρωσικού στρατού. 

Πηγή: skai.gr