Ιστορική συμφωνία για ΑΟΖ υπογράφουν Δένδιας και Λουίτζι Ντι Μάιο

Στην υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία προχωρούν Αθήνα και Ρώμη, μετά τη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Λουίτζι ντι Μάιο. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου περίπου στη 1.30. 

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη μετά από πολύχρονες διαβουλεύσεις μεταξύ των επιτροπών τεχνοκρατών των δύο χωρών, καθώς ήρθησαν οι ιταλικές επιφυλάξεις για τον περιορισμό των ιταλικών δικαιωμάτων αλιείας στο Ιόνιο Πέλαγος.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών θα εστιασθούν σε θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Ρώμη αλλάζει τα δεδομένα και όσον αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και με τα Τίρανα. 

Τις πληροφορίες για τη συμφωνία με την Ιταλία επιβεβαίωσε μέσω του ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

 

Ανάρτηση για την επίσκεψή του στην Ελλάδα έκανε πριν από λίγο (11.20 περίπου) ο ιταλός ΥΠΕΞ:

«Μόλις προσγειώθηκα στην Αθήνα. Σήμερα νέα αποστολή εδώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση το θέμα των τουριστικών ροών.

»Προσπαθούμε σκληρά. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την οικονομική κρίση με αποφασιστικότητα, από τη μία πλευρά εργαζόμαστε για την επανέναρξη του (brand) Made in Italy στον κόσμο με το σύμφωνο εξαγωγών, ενώ ταυτόχρονα δεσμευόμαστε να ξεκλειδώσουμε τις τουριστικές ροές με τις χώρες της ΕΕ. To να φέρουμε ξένους τουρίστες στην Ιταλία σημαίνει να κάνουμε τους εμπόρους, τους τεχνίτες και τις επιχειρήσεις να λειτουργούν. Να ενισχύσουμε την οικονομία.

»Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι, γιατί πρέπει να ανακτήσουμε τους μήνες καραντίνας. Στα μηνύματά σας διαβάζω ελπίδα, δύναμη και επιθυμία να μην τα παρατήσω. Να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι, ότι το κράτος δεν θα σας εγκαταλείψει».

Σχόλιο για τη συμφωνία έκανε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
 


 

Πηγή: skai.gr