Τι αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ: Αναβαθμίζεται η φύλαξη χερσαίων και θαλασσίων συνόρων

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου για την δραματική κατάσταση στον Έβρο και στα νησιά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της. 

«Η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Κατηγόρησε την Τουρκία πως κατευθύνει και ενθαρρύνει την μετακίνηση μεταναστών κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. 

«Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής.  Τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναλυτικά η δέσμη των πέντε μέτρων που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας:

  • Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
  • Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.
  • Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.
  • Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπαράζ τηλεφωνικών επαφών του υπουργού Εξωτερικών

Mπαράζ τηλεφωνικών επαφών είχε και σήμερα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, είχε νέα συνομιλία με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell) το μεσημέρι, κατά την οποία ο τελευταίος τον ενημέρωσε για την άμεση αποδοχή του αιτήματος της ελληνικής πλευράς για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα το μεταναστευτικό, εντός της εβδομάδας. Η ακριβής ημερομηνία θα οριστικοποιηθεί προσεχώς.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε επίσης, το απόγευμα, με τους ομολόγους του της Ισπανίας, της Ρουμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας και της Φινλαδίας.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα, ως αποτέλεσμα των τουρκικών εκβιασμών σε βάρος της ΕΕ και με εργαλείο τις οργανωμένες και εκ των τουρκικών αρχών εκπορευόμενες προσπάθειες παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ενέργειες που γίνονται κατά παράβαση των προνοιών της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Εξέφρασε το μήνυμα της αποφασιστικότητας της Ελλάδας να δράσει αποτελεσματικά προκειμένου να αποτρέψει παράνομες εισόδους στη χώρα και κατ'επέκταση στο ευρωπαϊκό έδαφος, ζητώντας υποστήριξη από τους εταίρους. Ενημέρωσε επίσης για τις τουρκικές μεθοδεύσεις και διασπορά ψευδών ειδήσεων με στόχο την ενεργή παρότρυνση προς τους μετανάστες να κινηθούν προς τα ελληνικά σύνορα.

Οι συνομιλητές του εξέφρασαν στήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας να φυλάξει αποτελεσματικά τα κοινά ευρωπαϊκά μας σύνορα καθώς και στο αίτημα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών για την έκτακτη σύγκληση του ΣΕΥ.

Ο κ. Δένδιας είχε επίσης νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ (Geoffrey Pyatt), ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση από την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών των εν Αθήναις ευρωπαίων Πρέσβεων, καθώς και των Πρέσβεων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν προκειμένου οι εταίροι μας να παραμένουν ενήμεροι και ευαισθητοποιημένοι ενόψει και των σχετικών συζητήσεων στο πλαίσιο της ΕΕ.

Πηγή: skai.gr