Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, κάνοντας δεκτό το σχετικό αίτημα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην Ιντλίμπ της Συρίας συνιστά σοβαρή απειλή για την διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει όλες τις τις δυνάμεις για να αντιμετωπιστεί η τρομερή ανθρωπιστική κρίση.

«Συνεπώς συγκαλώ έκτακτη συνάντηση του συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουμε την εν εξελίξει κατάσταση, συγκεκριμένα μετά από αίτημα του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας».

Ο Μπορέλ αναφέρει ότι τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και ζήτησε άμεση αποκλιμάκωση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

«Υπάρχει μόνο πολιτική λύση σε αυτή την κρίση», αναφέρει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ και καλεί το συριακό καθεστώς να καθίσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ταυτοχρόνως, ο Μπορέλ αναφέρει ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας πρέπει να διατηρηθεί. Η ΕΕ δεσμεύεται να στηρίξει την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr