Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Σολτς στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον Γερμανό καγκελάριο στο Μέγαρο Μαξίμου

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τον κ. Σολτς υποδέχτηκε στο κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, στις 9 το πρωί, ο Όλαφ Σολτς ξεναγήθηκε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης από τον καθηγητή Μανώλη Κορρέ, έχοντας δίπλα του τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Λίνα Μενδώνη.

Σολτς Ακρόπολη

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις προς τον Τύπο και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.

Αφετηρία επανεκκίνησης των ελληνογερμανικών σχέσεων

Το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζει την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου, που είναι και η πρώτη επίσημη στη χώρα μας μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα της ενισχυμένης εποπτείας, ως ευκαιρία αφετηρία για δυναμική επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Γερμανίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επιδιώκεται να σηματοδοτήσει μια νέα σελίδα καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ευρωπαϊκής κανονικότητας, ενώ η ελληνική οικονομία καταγράφει θετικές επιδόσεις εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων, επιδόσεις που μαζί με τις μεταρρυθμίσεις έχουν αναγνωριστεί και από τη γερμανική πλευρά. 

Υπογραμμίζεται επίσης, το γεγονός ότι η επίσκεψη του κ. Σολτς έρχεται σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία που συντελούνται μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και της πανδημικής κρίσης που προηγήθηκε.

Νωρίς το πρωί ο Γερμανός καγκελάριος επισκέπτεται την Ακρόπολη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το πολιτικό μέρος της επίσκεψής του στην Ελλάδα, κατά το οποίο θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα ακολουθήσουν και κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στου δημοσιογράφους. Στη συνέχεια ελληνική και γερμανική αντιπροσωπεία θα παρακαθίσουν σε κοινό γεύμα εργασίας και το απόγευμα ο Γερμανός Καγκελάριος θα αναχωρήσει για το Βερολίνο.

Κατά τις συνομιλίες των δύο ηγετών αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι διμερείς σχέσεις και η οικονομική συνεργασία, η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκτενή ανταλλαγή απόψεων με τον Γερμανό καγκελάριο στην πολύωρη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είχε ως κορυφαίο θέμα στην ατζέντα την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Εκεί, γεφυρώθηκαν οι απόψεις και υπήρξαν συγκλίσεις στις προτάσεις της Κομισιόν για όλες τις πτυχές της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας, κάτι που επέτρεψε στους 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καταλήξουν σε συμφωνία. 

Υψηλά στην ατζέντα τίθεται ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι προκλήσεις για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και φυσικά και ο ρόλος που διαδραματίζει η Τουρκία, η τουρκική προκλητικότητα και η ευθεία αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας.

Η Αθήνα εξάλλου εκτιμά ότι το Βερολίνο έχει εγκαταλείψει την πολιτική των ίσων αποστάσεων στα ελληνοτουρκικά και έχει μετακινηθεί στην πλευρά των ελληνικών θέσεων. Σημειώνεται δε, ότι η επίσκεψη του καγκελάριου Σολτς στην Αθήνα δεν συνδυάζεται με ταυτόχρονη επίσκεψη στην Άγκυρα, όπως συνήθως γίνεται στις επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών για να τηρούνται οι ισορροπίες του Βερολίνου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Η επίσκεψη του καγκελάριου πραγματοποιείται έναν χρόνο μετά την αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της προκατόχου του, Άνγκελα Μέρκελ, στις 28 Οκτωβρίου 2021 και είναι η τρίτη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η πρώτη τους συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάιο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σε περίοδο ρητορικής έξαρσης από την πλευρά της Τουρκίας και την επομένη κιόλας είχε υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση του Βερολίνου υπέρ των ελληνικών θέσεων.  

Η δεύτερη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς είχε πραγματοποιηθεί με αφορμή την έλευση του καγκελαρίου στη Θεσσαλονίκη λίγο αργότερα για να παραστεί στο δείπνο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης - ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει στις σχέσεις με την Ελλάδα, καθώς και με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη Σολτς, στις 3 Νοεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Βερολίνο προκειμένου να μετάσχει στη «Διαδικασία του Βερολίνου», μια γερμανική πρωτοβουλία στην οποία μετέχουν οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και Ευρωπαίοι ηγέτες.

Πηγή: skai.gr