Κλείσιμο

«Αφήστε ελεύθερη την Εύα»: Ομολόγησε εμπλοκή στο Qatargate ο σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ομολόγησε για το Qatargate, αλλά υπερασπίστηκε την Εύα Καϊλή

Ομολόγησε την ενοχή του στην υπόθεση Qatargate ο Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή Φραντσέσκο Τζόρτζι, όπως αποκαλύπτει η βελγική εφημερίδα Le Soir επικαλούμενη δικαστικά έγγραφα. 

Σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα, ο Τζόρτζι είπε στους αστυνομικούς και στον εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ ότι υπήρξε μέλος μιας οργάνωσης που είχε επαφές τόσο με το Μαρόκο όσο και με το Κατάρ, με στόχο την παρέμβαση σε ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Φέρεται να έχει επιβεβαιώσει επίσης, ότι ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών - S&D) Πιερ Αντόνι Παντζέρι (φωτό κάτω δεξιά), είναι όντως ο επικεφαλής του κυκλώματος. 

Σύμφωνα επίσης με τη La Repubblica, ο Τζόρτζι ομολόγησε για την υπόθεση διαφθοράς, αλλά υπερασπίστηκε την Εύα Καϊλή, ζητώντας από τις βελγικές αρχές να την αφήσουν: ελεύθερη. «Πρέπει να είναι με την κόρη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά σύμφωνα με την εφημερίδα. Δεν έχει σχέση με την υπόθεση επέμεινε. 

Ο Ιταλός φέρεται να εμπλέκει δυο ακόμα εν ενεργεία ευρωβουλευτές που ανήκουν στην ομάδα των ευρωπαίων σοσιαλιστών: το Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα, το σπίτι του οποίου ερεύνησε η βελγική αστυνομία με την παρουσία της ίδιας της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τον Ιταλό Αντρέα Κοζολίνο, στον οποίο εργαζόταν ως βοηθός ο Φ. Τζόρτζι. Ο ευρωβουλευτής Ταραμπέλα αρνείται κάθε κατηγορία. 

Τζόρτζι

Ο δικηγόρος του Ταραμπέλα δήλωσε στη Le Soir ότι ο πελάτης του «δεν σκοπεύει να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας», ότι «δεν έχει λάβει ποτέ και από κανέναν την παραμικρή προσφορά και χρηματικό ποσό» και ότι παραμένει στη διάθεση της δικαιοσύνης. Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Κοζολίνο αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν έλαβε δώρα ή χρήματα.

Υπενθυμίζεται πως ο Παντζέρι είναι ένα από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής. Ανάλογη τύχη είχε τόσο η σύζυγός του, όσο και η κόρη του, για τις οποίες εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκτελέστηκε στην επαρχία του Μπέργκαμο. 

Από το 2014, ο Παντζέρι υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI). Την περίοδο 2017-2019 ήταν δε πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής. Ως πρόεδρος δήλωσε το 2019 στη Ντόχα ότι το Κατάρ έγινε «σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν σε καλό δρόμο».

Το 2019, ο Παντζέρι συνίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Fight Impunity στις Βρυξέλλες (επίσημη ονομασία: Association pour la Lutte contre l'Impunite et pout la Justice Transitionnelle), της οποίας είναι πρόεδρος. Σκοπός της ΜΚΟ ήταν να προωθήσει τον «αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η Εύα Καϊλή θα παραμείνει για ακόμη μία εβδομάδα προφυλακισμένη στις βελγικές φυλακές του Χάρεν αφού δεν παρέστη στην κεκλεισμένων θυρών ακροαματική διαδικασία ενώπιον των βελγικών αρχών. Αιτία; Η απεργία συνδικάτου αστυνομικών υπαλλήλων των γυναικείων φυλακών εξαιτίας της οποίας δεν θα μπορούσε να γίνει η μεταφορά της από τις φυλακές στο προδικαστικό συμβούλιο. Έτσι, καθώς η ίδια δεν ήταν παρούσα, η υπόθεσή της δεν συζητήθηκε και η κ. Καϊλή έλαβε αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου. Αντίθετα, οι τρεις συγκατηγορούμενοι της, συμπεριλαμβανομένου και του Ιταλού συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, έδωσαν το παρών.

Πηγή: lesoir.be