Η «νίκη» που αναζητά ο Ερντογάν και η συμφωνία με τον Πούτιν κάτω από το τραπέζι

Ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζει τη δική του επιθετική στάση ως «άμυνα» και δεν είναι τυχαίο ότι όλο και συχνότερα εκτός από το προσφυγικό εργαλειοποιείται από την Άγκυρα η Θράκη και η μουσουλμανική μειονότητα.

Του Αντώνη Αντζολέτου


Στις 2 Οκτωβρίου ο σύμβουλος της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, επισκέφτηκε στην Κωνσταντινούπολη  τον Ιμπραήμ Καλίν. Το γεγονός πως την επόμενη ημέρα υπογράφηκαν στη Λιβύη νέες παράνομες συμφωνίες με την Τουρκία είναι ένα γεγονός που αξιολογείται. Τη Δευτέρα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των δυο αξιωματούχων και σύμφωνα με την Άγκυρα ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας η Ελλάδα να σταματήσει τόσο τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο όσο και τις προκλητικές δηλώσεις. Πέρα από το παζάρι Τουρκίας – ΗΠΑ, που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει που θα καταλήξει, είναι σαφές πως από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν επιχειρείται η απόλυτη αντιστροφή της πραγματικότητας. Κάνει το «άσπρο – μαύρο» αφού μέχρι στιγμής τα μηνύματα που δέχεται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ε.Ε. δεν είναι αυτά που θα ήθελε. Ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζει τη δική του επιθετική στάση ως «άμυνα» και δεν είναι τυχαίο ότι όλο και συχνότερα εκτός από το προσφυγικό εργαλειοποιείται από την Άγκυρα η Θράκη και η μουσουλμανική μειονότητα. Η σημαντική αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης ενοχλεί σημαντικά και η πιθανότητα να φτιαχτεί τερματικός σταθμός φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή Τουρκία εξετάζεται, ως απάντηση, μετά το πράσινο φως που του έδωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές στο παρασκήνιο θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να υπάρχει μια υπόσχεση στήριξης του Ταγίπ Ερντογάν ενόψει τον εκλογών που θα γίνουν τον Ιούνιο του 2023. Μπορεί να έχει τη μορφή χρηματοδότησης από τη Μόσχα, ή και το στοιχείο της ανάδειξης των «διπλωματικών ικανοτήτων» του Τούρκου προέδρου που θα του έδινε πολλούς πόντους στο εσωτερικό του.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως το πρέσινγκ από την Άγκυρα δεν θα σταματήσει, καθώς οι γείτονες έχουν επιδοθεί στο «κυνήγι μιας νίκης» ενόψει των εκλογών Για αυτόν τον λόγο ξαναήρθε στο προσκήνιο το τουρκολυβικό μνημόνιο και ήδη οι μη επιβεβαιωμένες διαρροές μιλούν ακόμα και για παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στην Τρίπολη μέσα στον Νοέμβριο. Ακολουθεί τους νέους ενεργειακούς δρόμους που ανοίγονται και επιχειρεί με κάθε τρόπο να δείξει πως δεν παραιτείται.

Με παράλληλες κινήσεις ψάχνει να κυκλώσει τον τελικό του στόχο και ας βαδίζει σε ένα τεντωμένο σχοινί, ειδικά στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ. Το περιστατικό με τους 92 μετανάστες που εντοπίστηκαν γυμνοί στις όχθες του Έβρου δεν ήταν ένα ακόμα συμβάν. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλει άλλους μετανάστες στη χώρα του, καθώς βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Όλες οι πρωτουβουλίες που παίρνει οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: δημιουργεί συνθήκες και κλίμα «αναμονής» ενός θερμού επεισοδίου. Για αυτό το λόγο ο δικός του άνθρωπος, ο εκπρόσωπος του, Ιμπραήμ Καλίν, άφησε στην άκρη τη διπλωματική γλώσσα και προχώρησε ένα ακόμα βήμα. Ζήτησε από την Ελλάδα να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από τα νησιά του Αιγαίου. Και το επικίνδυνο παιχνίδι συνεχίζεται…

Πηγή: skai.gr