Νέες απειλές από Καλίν: Αποσύρετε όλες τις δυνάμεις από τα νησιά!

Η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά είναι αντίθετη με τις συνθήκες. Προειδοποιούμε την Ελλάδα, εάν το κάνετε αυτό, θα υπάρξουν συνέπειες, είπε ο Καλίν.

Νέες απειλές για τα νησιά εξαπολύει η Άγκυρα επαναλαμβάνοντας το αφήγημα περί στρατιωτικοποίσης από την ελληνική πλευρά.

Την σκυτάλη πήρε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.

Ο Καλίν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber δήλωσε: «Ήμασταν πάντα υπέρ του διαλόγου και των καλών σχέσεων.

Ήταν η ελληνική πλευρά που οδήγησε σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις. Η επικοινωνία με δανεική δύναμη είναι στρατηγικό λάθος.

Η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά είναι αντίθετη με τις συνθήκες. Προειδοποιούμε την Ελλάδα, εάν το κάνετε αυτό, θα υπάρξουν συνέπειες.

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποκτήσει την ισχύ από μόνη της. Μπορεί να το κάνει αυτό μόνο βασιζόμενη στο λόμπι είτε στην ΕΕ είτε στις ΗΠΑ».

Ο Καλίν είπε: «Χθες το είπα και στην συνομιλία μου με τον Σάλιβαν, τον σύμβούλο εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν. Του είπα 'τα οπλικά συστήματα που τους παραχωρείτε τα μεταφέρουν στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Το έχετε αντιληφθεί αυτό;. To είχα πει και στην τετ α τετ συνάντηση μας στην Κωνσταντινούπολη. Προειδοποιήστε τους Έλληνες μην σας χρησιμοποιήσουν'. 

» Εκείνος μου είπε πως θα κάνουν κάποια βήματα, δεν παίρνουν το μέρος κανενός, δεν είναι υπέρ της έντασης. Τότε του είπα 'μην επιτρέπετε τους Έλληνες να σας χρησιμοποιούν με αυτόν τον τρόπο'.

» H πηγή της έντασης είναι η Ελλάδα. Και πάλι η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να κάνει βήματα για να μειωθεί η ένταση. Για παράδειγμα ας ξεκινήσουν αποσύροντας τα όπλα, οπλικά συστήματα, στρατιωτικές δυνάμεις, αστυνομικές δυνάμεις, από τα νησιά τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Δεν έχει σημασία αν είναι αμερικάνικα ή ευρωπαϊκά συστήματα».

Χθες, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, εξαπέλυσε νέες απειλές σε βάρος των ελληνικών νησιών, ενώ μίλησε και με υποτιμητική γλώσσα τόσο για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, όσο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Τσελίκ δήλωσε πως «ο Μητσοτάκης και ο Φλώρος είναι σαν νομάρχες ξένων χωρών» και πως «η ελληνική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την παρουσία ξένων δυνάμεων».

«Το ότι η Ελλάδα έχει τέτοιο επιτελάρχη, κάνει τέτοιες παιδαριώδεις δηλώσεις και μιλά με εφηβική ψυχολογία θα πρέπει να ανησυχεί την Ελλάδα. Η στρατιωτικοποίηση  των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών είναι αντίθετος με τις συνθήκες. Εδώ, η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες.

Κάποιοι πηγαίνουν και κάνουν μπάρμπεκιου σε εκείνα τα νησιά. Κάνοντας κάτι άλλο, κάνει δηλώσεις κατά της Τουρκίας. Παιδικές συμπεριφορές. Αλλά από την άλλη πλευρά, η ελληνική αντιπολίτευση λέει ότι 'έχετε μετατρέψει ολόκληρη την Ελλάδα σε στρατιωτική βάση των άλλων κρατών'. Επισήμως, είναι σαν να ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να 'ιδιωτικοποιήσει' την Ελλάδα. Μιλάει συνέχεια σαν νομάρχης άλλων χωρών. Και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας μιλάει σαν επαρχιακός επίτροπος αυτών των χωρών».

Ο Τσελίκ συνέχισε με τις γνωστές απειλές «αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά σε διαφορετική περίπτωση θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», ενώ λέει ακόμη: «Ή θα δεχθείτε τους όρους μας ή τελειώνει η διπλωματία».

«Εάν σταματήσουν να παρενοχλούν τα τουρκικά αεροσκάφη, και αν σταματήσουν να στρατιωτικοποιούν  τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο  καθεστώς και μείνουν μακριά από την παράνομη προσέγγισή τους να κάνουν το Αιγαίο ελληνική λίμνη, ένα σημαντικό μέρος της έντασης θα έχει ήδη εκτονωθεί. Αλλά αν έχετε μια επιθετική στάση απέναντί μας, εάν προσπαθήσετε να δείξετε επιθετικότητα, τότε το λογισμικό αλλάζει. Το θα ενεργοποιηθεί το λογισμικό 'μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα'». 

Πολεμικά σενάρια εξετάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τους πολιτικούς, Τούρκοι δημοσιογράφοι ανέφεραν πως «μπορούμε να κάνουμε στρατιωτική επιχείρηση σε Χίο και άλλα στρατιωτικοποιημένα νησιά» και πως το σύνθημα «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» σημαίνει πως η Τουρκία μπορεί να επέμβει στα νησιά.

Ο δημοσιογράφος Οζάι Σεντίρ δήλωσε: «Aν κλείσουν οι δίαυλοι του διαλόγου, τότε η επέμβαση σας εκεί θα θεωρηθεί ως δικαίωμα νόμιμης  αυτοάμυνας. Αρα η Ελλάδα έχει 'όπλα' στο χέρι της για την μηχανοκίνητη ταξιαρχία που βρίσκεται στη Χίο όπως και για τα άλλα στρατιωτικοποιημένα νησιά».

Η παρουσιάστρια του του CNN Turk Γκιονσού Ονγορέν Οζγκιούρ είπε: «Δηλαδή θα επέμβουμε στη Χίο; Συνήθως αυτά μας τα λένε οι καλεσμένοι μας που έχουν καριέρα στο στράτευμα».

Ο Σεντίρ απάντησε: «Όταν κάνετε μπρα ντε φερ έτσι είναι. Άλλωστε το σύνθημα 'θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα' σημαίνει πως 'θα έρθω μια νύχτα στα νησιά σου τα οποία παραβιάζουν τις συνθήκες και θα τα κάνω να συμβαδίζουν με τις συνθήκες'. 

 

Πηγή: skai.gr