Κλείσιμο

Μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες σε στεριά και θάλασσα - Η αντίδραση της Αθήνας

Οι τρίτες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν στην συμφωνία που έχουν υπογράψει δυο κυρίαρχα κράτη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες προχώρησαν Τουρκία και Λιβύη, κατά την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη χώρα της Αφρικής.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου».

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε την υπογραφή συμφωνίας για έρευνες και γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών και τόνισε: 

«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Όλες οι παρόχθιες χώρες πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο».

Πιο αναλυτικά, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νετζλα Μανγκούζ δήλωσαν: 

Τσαβούσογλου: «Υπογράψαμε δύο συμφωνίες. Για τους υδρογονάνθρακες τις περιοχές του πρωτοκόλλου και το μνημόνιο συνεργασίας. Οι συνεργάτες μας συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις πάνω σε αυτό. Σήμερα θα έχουμε επιστρέψει και με μια συμφωνία για το αέριο. Όμως υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες και προσχέδια και συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις μας με εποικοδομητικό τρόπο. Το μνημόνιο για τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης το οποίο έχουε υπογράψει προστατεύει τα κοινά μας συμφέροντα. Είναι μια συμφωνία που προστατεύει τα δικαιώματα του λαού της Λιβύης και της Λιβύης όπως και του τουρκικού λαού και της Τουρκίας.

Μανγκούζ: «To μνημόνιο συνεννόησης για το αέριο είναι ένα τεχνικό μνημόνιο και δεν έχουμε εξετάσει μέχρι στιγμής τους όρους του. Θα υπογραφεί μεταξύ του υπουργού Ενέργειας και του αντίστοιχου της Λιβύης. Δεν έχουμε τις λεπτομέρειες. Όμως θα είναι προς το συμφέρον των δυο λαών και στην παρούσα φάση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης είναι προς το συμφέρον όλων.

Το μνημόνιο συνεννόησης για τον καθορισμό περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, καθώς αναμένει τις διαδικασίες επαλήθευσης του ΟΗΕ. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, θα μπορεί να επωφεληθεί από αυτήν προς το συμφέρον και των δύο χωρών. 

Ωστόσο, δεν έχουμε οριστικοποιήσει αυτό το θέμα ακόμα. Καθώς πρόκειται για τεχνικό ζήτημα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Τσαβούσογλου: «Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία τουρκικών και λιβυκών εταιρειών, με την νοοτροπία καζαν καζαν (win-win) για ερεύνα, γεώτρηση, τόσο στην ξηρά όσο στη θάλασσα και στα πεδία θαλάσσιας δικαιοδοσία.

H  συμφωνία για το φυσικό αέριο αυτή την στιγμή είναι σε διαπραγμάτευση μεταξύ των δυο υπουργείων ενέργειας και θα ανακοινώσουμε το περιεχόμενο μετά την υπογραφή, μόλις υπάρξει μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Θα είναι μια συμφωνία  η οποία στοχεύει στην συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα φυσικού αερίου 

Νομίζω ότι υπήρξε παρεξήγηση σχετικά με τη συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία. Αυτή η συμφωνία είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών. Και αυτή η συμφωνία είναι μια συμφωνία σε ισχύ. Επιπλέον, τόσο η Τουρκία όσο και η Λιβύη έχουν ενημερώσει τον ΟΗΕ ότι έχουμε υπογράψει μια τέτοια συμφωνία. Με άλλα λόγια, ο ΟΗΕ δεν είναι μηχανισμός επικύρωσης αυτής της συμφωνίας.

Εμείς έχουμε καταγράψει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας  και τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης μας στον ΟΗΕ τώρα και αυτό που μένει να καθορίσει και η Λιβύη την υφαλοκρηπίδα της τις περιοχές θαλάσσια ευθύνης και να την καταγράψει στον ΟΗΕ.

Οι τρίτες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν στην συμφωνία που έχουν υπογράψει δυο κυρίαρχα κράτη. Δεν έχει σημασία το τι σκέφτονται. Εμείς το μόνο που κοιτάξουμε αν οι συμφωνίες που υπογράψαμε είναι προς όφελος των λαών μας».

Μανγκούζ: «Ναι ίσως υπήρξε και παρερμηνεία εννοούσα εγγραφή και όχι επικύρωση. Εγγραφή απο τη Λιβύη».

Η πολυπληθής τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Yunus al-Menfi, τους Αντιπροέδρους του Προεδρικού Συμβουλίου Abdullah al-Lafi και Musa al-Koni, τον Πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Abdulhamid Dibebebe και τον Πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Khalid al-Mishri.

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση που θιγεί η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, θα υπάρξει αντίδραση.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.

Πηγή: skai.gr