Παναγιωτόπουλος: Επί του παρόντος δεν υπάρχει θέμα αύξησης στρατιωτικής θητείας

«Επί του παρόντος δεν υπάρχει θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας» τόνισε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Περιμένουμε τις προτάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας και αποφασίζουμε» τόνισε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι έπειτα από δέκα χρόνια μεγάλης οικονομικής δυσκολίας, εντατικοποιεί τις προσπάθειές της για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία. Διευκρίνισε πάντως πως «δεν υπάρχει λόγος πανικού και βιασύνης, αλλά οι ρυθμοί των κινήσεων εντατικοποιούνται».

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Ελλάδας εάν Τουρκία ακολουθήσει τα όσα συμφώνησε με την Λιβύη επανέλαβε: «θα σας παραπέμψω στην ξεκάθαρη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει, για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μέχρι κεραίας».
Στο θέμα της στρατιωτικής θητείας αναφέρθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών με θέμα «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Κατά τη δική μου γνώμη, η κυβέρνηση μπορεί να επανεξετάσει το θέμα της στρατιωτικής θητείας. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει υποχρεωτική θητεία στα 18. Επίσης, οφείλουμε να πούμε ανοικτά ότι η επιμήκυνση της θητείας ιδιαίτερα στο Στρατό Ξηράς, αλλά και στα άλλα όπλα, δεν μπορεί να είναι ταμπού», είπε σχολιάζοντας παράλληλα θετικά την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage 2000.

Σύμφωνος με το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Δεν μπορεί να είναι θέμα ταμπού η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, λόγω του πολιτικού κόστους. Επίσης, πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά την στράτευση στα 18, αμέσως μετά το Λύκειο, όπως συμβαίνει στην Κύπρο και στο Ισραήλ» ανέφερε χαρακτηριστικά.