Δένδιας: Ανύπαρκτη η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης - Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας

Ανύπαρκτη και επικίνδυνη για τη σταθερότητα στην περιοχή χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες κατά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη. Το αμέσως επόμενο διάστημα η Αθήνα θα αποδυθεί σε «αγώνα δρόμου» για την απομόνωση της Άγκυρας.

Ειδικότερα, εκθέτοντας τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με τον παράνομο και ανυπόστατο χαρακτήρα του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε χαρακτηριστικά ότι "είχα την ευκαιρία να εξηγήσω τις ελληνικές απόψεις στον γενικό γραμματέα ότι κατά την κρίση μας είναι ανύπαρκτα και ότι υπεγράφησαν από μια κυβέρνηση που δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση, από τη συμφωνία του Σεϊράτ για τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία".

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στους κινδύνους, που οι, εναντίον του δικαίου της θάλασσας, τουρκικές απόψεις, που επιβλήθηκαν στη Λιβύη, προκαλούν για την περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ώστε να έχει και την δική τους αντίληψη.

Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας 

Σημειώνεται ότι εκτός από την κοινοποίηση των ελληνικών θέσεων στον ΟΗΕ, σε ύψιστο επίπεδο, βασική προτεραιότητα της Αθήνας είναι και η ενίσχυση των συμμαχιών, κυρίως με τις χώρες στην λεκάνη της Μεσογείου, προκειμένου να θέσει στο περιθώριο την Τουρκία. Έτσι, ο Νίκος Δένδιας μετά την συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αναμένεται να επισκεφθεί στην συνέχεια την Σαουδική Αραβία.

Την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί πιθανότατα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την επόμενη μέρα την Ιορδανία και την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Ρώμη προκειμένου να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογο του. 

Πηγή: skai.gr