Εξοπλισμοί: Τα επόμενα βήματα - Η Ελλάδα «θωρακίζεται» έναντι της Τουρκίας 

Η Ελλάδα «θωρακίζεται» έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, ενισχύοντας την αποτρεπτική της ικανότητα και το ετοιμοπόλεμο των δυνάμεών της, στον απόηχο και της υπερψήφισης από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 και Mirage. Οι κινήσεις μάλιστα γίνονται άμεσα, με νέα να αναμένονται πιθανότατα πριν την αλλαγή του έτους. Σημειώνεται ότι μόνο τη Δευτέρα σημειώθηκαν 27 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά και μια εικονική αερομαχία. 

Όπως είχε τονίσει εξάλλου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν ετοιμάζονται να πάνε στον πόλεμο, αλλά να διασφαλίσουν την ειρήνη. 

Τα επόμενα βασικά βήματα στους εξοπλισμούς

1. Αγορά ή ενoικίαση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) πολλαπλών ρόλων. Πρόκειται για δύο ή τρία αρχικά, μπορούν να φέρουν οπλισμό και να επιτηρούν θαλάσσιες ζώνες με ζωντανή εικόνα στα κέντρα επιχειρήσεων. Στις επαφές του υπουργείου Άμυνας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που θα οδηγήσουν σύντομα στην παραγωγή ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Σημείωσε ότι καθηγητές και φοιτητές του ΑΠΘ έχουν ήδη αναπτύξει 3-4 πρωτότυπα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενώ ένα ακόμα πρωτότυπο θα δοκιμαστεί το καλοκαίρι στη Θεσσαλία.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της Άγκυρας για τη δημιουργία εγκατάστασης αεροδρομίου για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) στην περιοχή Λευκόνοικο, στα κατεχόμενα εδάφη του νησιού έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

2. Αγορά μικρότερων drones για το Πολεμικό Ναυτικό (MQ-8 B) που επιχειρούν ήδη στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. 

3. Αναβάθμιση των 85 μαχητικών F-16 στην τελευταίας τεχνολογίας έκδοση, την Block 70/72, τα οποία θα αποκτήσουν εφάμιλλες δυνατότητες με τα υπερσύγχρονα F-35 χωρίς τα stealth χαρακτηριστικά. 

4. Αγορά νέων σύγχρονων φρεγατών όπως οι γαλλικές Belh@ra που κατασκευάζει η γαλλική Naval Group. Οι συζητήσεις είναι προχωρημένες. 

 

 

Πηγή: skai.gr