Εκνευρισμένος ο Ερντογάν με όσα συνέβησαν στην Πράγα: «Εγώ δεν θα πέσω στο επίπεδο του Μητσοτάκη»

"Δεν ξέρει από πρωτόκολλο ο Μητσοτάκης. Ήμουν ένας από τους κυρίους ομιλητές, ολοκλήρωσα την ομιλία μου, εκείνος σηκώθηκε και επιχείρησε να μού απαντήσει" ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος

Εκνευρισμένος εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν όταν ρωτήθηκε από τούρκους δημοσιογράφους αν υπήρξε συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο δείπνο της Πράγας.

«Δεν ξέρει από πρωτόκολλο ο Μητσοτάκης. Ήμουν ένας από τους κυρίους ομιλητές, ολοκλήρωσα την ομιλία μου, εκείνος σηκώθηκε και επιχείρησε να μού απαντήσει. Εγώ να απαντήσω σε αυτά που είπε; Ο πρόεδρος της Τουρκίας να πέσει σε αυτό το επίπεδο; Κάθισα και άκουσα κάποια λόγια που είπε. Λίγοι τον χειροκρότησαν, κανένας δεν χειροκρότησε» ισχυρίστηκε.
 
Όμως, όπως τόνισε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, διάλογος των δύο ηγετών υπήρξε, έστω και έμμεσος, παρότι ο τούρκος πρόεδρος επιδίωκε να τον αποφύγει. 

«Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι απειλεί την Τουρκία, το τουρκικό σχέδιο ήταν να φύγει για συνέντευξη Τύπου για να μην ακούσει απάντηση…» Όμως ο έλληνας πρωθυπουργός του απάντησε: 

«Λες ότι απειλώ τη χώρα σου, αλλά πρωί μεσημέρι βράδυ υπάρχουν τούρκικες απειλές για την ελληνική κυριαρχία, τα νησιά για την Κύπρου» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Μετά την προσευχή  της Παρασκευής, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε και πάλι δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ο διάλογος, όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, είχε ως εξής: 

(...) Ερώτηση: Ήσασταν στην Πράγα χθες. Μιλήσατε με ηγέτες. Κάποιοι ισχυρισμοί έγιναν στα ελληνικά ΜΜΕ. Στις ειδήσεις αναφέρθηκε ότι «Ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν είχαν λογομαχία στο δείπνο». Έχει συμβεί κάτι τέτοιο;

Τ/Πρόεδρος Erdoğan: Βλέπεις ένα τέτοιο πρόσωπο (ύφος) σ’ εμένα; Πρώτα απ’ όλα, είναι ένας άνθρωπος που δεν ξέρει τα πρωτόκολλα. Παρόλο που δεν ήταν στο πρόγραμμα (μίλησε)… Εγώ, ένας από τους κύριους ομιλητές, απηύθυνα την ομιλία μου εκεί. Και πήγα στο τραπέζι μου. Δεν ξέρω από ποιον και πώς πήρε την άδεια. Βγήκε εκεί και προσπάθησε να μου απαντήσει. Να απαντήσω στην απάντησή του; Θα έπεφτε σε τέτοιο επίπεδο ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας; Ήμουν ικανοποιημένος ακούγοντας μόνο μερικές λέξεις που είπε εκεί. Και κανείς δεν τον χειροκρότησε πραγματικά.

(...) Ερώτηση: (Το Eurofighter συζητήθηκε ως εναλλακτική εάν δεν δοθούν F-16.)

Τ/Πρόεδρος Erdoğan: Εγώ τώρα δεν ανέφερα τέτοια εναλλακτική. Τι είπα; (Είπα) «Υπάρχουν εναλλακτικές στον κόσμο». Σχετικά με αυτό το θέμα, λοιπόν, όπως αγοράσαμε τους S-400 όταν δεν καλύφθηκαν οι ανάγκες μας για τα Patriot, υπάρχουν και τώρα πολλές χώρες στον κόσμο που θα καλύψουν τις ανάγκες μας εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν καλύψουν τις ανάγκες μας για τα F-16.

Πηγή: skai.gr