Μητσοτάκης: Βέτο στην ΕΕ αν δεν ακυρωθεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Θα βάλουμε βέτο και πριν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Κορυφής, θα βάλουμε βέτο στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha.

«Το τουρκολιβυκό σύμφωνο αφορά συνολικά την Ευρώπη, δεν είναι διμερές ή τριμερές θέμα, όταν η Τουρκία λέει ότι ‘’τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άδειά μας’’» εξήγησε. «Ο αγωγός  EastMed είναι πολύ σημαντικός, θα παρακάμψει την Τουρκία και αυτό δεν τους αρέσει.. Η Ευρώπη πρέπει να συμπαρασταθεί στην Κύπρο και την Ελλάδα» εξήγησε.  

«Κακώς δεν προσκληθήκαμε στην Διάσκεψη του Βερολίνου. Βέβαια ποτέ η Ελλάδα δεν είχε δώσει το παρόν, αυτή είναι μια κατάσταση που κληρονομήσαμε. Αλλά έπρεπε να δώσουμε το παρών. Θα έχω και αύριο Παρασκευή επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ ενώ έχω ενημερώσει γραπτώς και όλους τους αρμόδιους» τόνισε ο πρωθυπουργός. 

«Θα πράξω ό,τι χρειάζεται» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εάν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος και πρόσθεσε πως προηγουμένως θα πράξει ότι χρειάζεται για να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Υπογράμμισε πως κατέστησε απόλυτα σαφές στον πρόεδρο Τραμπ τις κόκκινες γραμμές της χώρας. Είπε πάντως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί. Τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση με την Τουρκία τότε θα παραπεμφθεί στη Χάγη μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανένα άλλο ανύπαρκτο θέμα.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

«Σύμβολο μιας νέας εποχής που ξημερώνει» αποκάλεσε εξάλλου την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας τα κριτήρια της επιλογή του για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Δεν την επέλεξα επειδή είναι γυναίκα. Την επέλεξα επειδή είναι και γυναίκα... Υπάρχουν ακόμα πολλές διακρίσεις εις βάρος των γυναικών στην ελληνική κοινωνία. 200 χρονιά από την έναρξη της επανάστασης, το ότι Πρώτος Πολίτης γυναίκα έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρεία συναίνεση που συγκεντρώνεται στο πρόσωπό της και για το γεγονός ότι θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία την ερχόμενη Τετάρτη με την στήριξη και των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

«Συγκεντρώνει εξαιρετικά στοιχεία συμβολικά, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόσωπο με ιδιαιτέρες δυνατότητες και ιδιαιτέρες ικανότητες, ένα μη κομματικό πρόσωπο, αλλά δε σημαίνει ότι δεν είναι μη πολιτικό πρόσωπο» επισήμανε. 

«Έχει χειριστεί σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τη ζωή εκατ. Ελλήνων κατ’ επέκταση έχει άποψη για σημαντικά θέματα και είμαι βέβαιος ότι μπορεί να εκπροσωπήσει τη χωρά όχι απλώς με επάρκεια τυπικά, αλλά συμβολίζει κάτι πολύ παραπάνω, είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος, ένας πολύ ζεστός άνθρωπος, ένας κανονικός άνθρωπος» σημείωσε.

Το "λάθος" στο μεταναστευτικό 

Κανείς επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολιόταν με όσους μετανάστες έμπαιναν στη χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Δήλωναν ότι είναι ευάλωτοι και τους άφηναν να πηγαίνουν στην ενδοχώρα, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «εμείς δεν έχουμε καμία υποχρέωση να δεχόμαστε οικονομικούς μετανάστες. Όποιος δεν είναι πρόσφυγας θα γυρίζει πίσω».

«Οι νέες μεταναστευτικές δομές θα γίνουν», τόνισε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης αναγνώρισε ότι έκανε λάθος με την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Το ρολόι του χρόνου δεν γυρίζει πίσω. Αν γνώριζα ό,τι γνωρίζω σήμερα δε θα το καταργούσα. Δημιούργησε σειρά από επιχειρησιακές δυστοκίες όχι στη χάραξη αλλά στην υλοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής. Κάνουμε τη διορθωτική κίνηση ουδείς αλάθητος» παρατήρησε. 

Δήλωσε πάντως ότι η προστασία των συνόρων είναι πλέον καλύτερη, τόσο στον Έβρο όσο και στα θαλάσσια σύνορα με ενίσχυση του λιμενικού και την αλλαγή πλαισίου για το άσυλο που ισχύει από 1ης Ιανουαρίου.  «Οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να εξετάζονται το αργότερο εντός δύο μηνών» ανέφερε.

"Κακούργημα να πετάς τσιμεντόλιθους στους αστυνομικούς"

Οι καταλήψεις αδειάζουν, υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο και φαίνεται ξεκάθαρη βελτίωση στην αστυνόμευση, είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.

Αυτό που έγινε στο Κουκάκι είναι απαράδεκτο, σημείωσε, και τόνισε πως δεν θα υποδείξει στους εισαγγελείς τι θα κάνουν, αλλά όταν πετά κάποιος έναν τσιμεντόλιθο από το δεύτερο όροφο είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και κακούργημα.

Aξιολόγηση υπουργών

«Είμαστε στον πρώτο γύρο της αξιολόγησης, δεν επίκειται ανασχηματισμός άμεσα, αλλά όταν γίνει εννοείται ότι θα ληφθεί υπόψιν η πρώτη αξιολόγηση. Κοιτάξτε: Στις δύο κίτρινες αποβάλλεται κάποιος, αν και υπάρχει και η απευθείας κόκκινη. Δεν είναι πάντως στις προθέσεις μου ένας ανασχηματισμός» απάντησε ο πρωθυπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάλαβε τίποτα

«Υποτονική απολογία διανθισμένη από μπόλικη έπαρση, αλαζονεία και ειρωνεία απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους», χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ την συνέντευξη του πρωθυπουργού. Η ανακοίνωση αναφέρει επτά σημεία που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «δεν κατάλαβε» ο πρωθυπουργός και τα οποία αφορούν εκτός από το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, το προσφυγικό, την ασφάλεια και την Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.

«Ως προς τα περί βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. δεν θα φθάσει στο σημείο να στηρίζει λύσεις στη Λιβύη που περιέχουν τα παράνομα μνημόνια. Γιατί εάν συμβεί αυτό, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη δε θα κρύβονται πίσω από ένα βέτο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: 

«Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα μας είπε ότι:

- δεν κατάλαβε ούτε ότι διέσυρε το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα καλλιστεία επί μήνες, ούτε ότι άδειασε έναν πολύ καλό πρόεδρο, όπως ο ίδιος είπε, δηλαδή τον Προκόπη Παυλόπουλο.

- δεν κατάλαβε ότι εκθείασε τα προσόντα της κας Σακελλαροπούλου, τα οποία όμως δεν ήταν φαίνεται αρκετά για να την ψηφίσει για Πρόεδρο του ΣτΕ.

- δεν κατάλαβε τι είναι η προσφυγική κρίση και ότι εάν είχε καταλάβει δε θα είχε καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πάλι καλά που του πήρε μόνο έξι μήνες να το καταλάβει και να βάλει επικεφαλής έναν Υπουργό με μοναδικό προσόν ότι είναι από τη Χίο!

- δεν κατάλαβε το πρόβλημα των Εξαρχείων που θα έλυνε σε έναν μήνα, για να φθάσουν έξι μήνες μετά οι κάτοικοι να καταγγέλλουν έξαρση της εγκληματικότητας με ανοχή της Αστυνομίας.

- δεν κατάλαβε τίποτα για την παραβίαση του οικιακού ασύλου, τον ξυλοδαρμό και τη σύλληψη της οικογένειας Ινδαρέ μέσα στο σπίτι της. Αφού ούτε κατάλαβε ούτε ρωτήθηκε, πώς να ζητήσει μια συγνώμη;

- δεν κατάλαβε γιατί λείπει η Ελλάδα από τη Διαδικασία του Βερολίνου, αφού έχει τόσο καλές συμμαχίες, και γι’ αυτό φυσικά φταίει, ποιος άλλος, ο ΣΥΡΙΖΑ. Δε μας είπε βέβαια πώς γίνεται πέντε χώρες – και η ίδια η Τουρκία αλλά και το Κονγκό – να έλειπαν από τη Σύνοδο του Βερολίνου το 2015 και σήμερα να είναι στη Διαδικασία, με την Ελλάδα όμως απούσα. Ούτε φυσικά πώς γίνεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δήθεν να μην ασχολήθηκε, όπως ανεύθυνα ισχυρίζεται, αλλά να συμμετείχε στην τελευταία Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο υπό τον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

- δεν κατάλαβε ούτε αυτός ούτε οι υπουργοί του και δεν λένε κουβέντα για την ανάγκη να αποτραπούν παράνομες ενέργειες φυσικών και νομικών προσώπων έξω από την Κρήτη με την απειλή αποτρεπτικών κυρώσεων.

Ως προς τα περί βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. δεν θα φθάσει στο σημείο να στηρίζει λύσεις στη Λιβύη που περιέχουν τα παράνομα μνημόνια. Γιατί εάν συμβεί αυτό, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη δε θα κρύβονται πίσω από ένα βέτο.

Τελικά, ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάλαβε τίποτα. Και οι πολίτες κατάλαβαν πως ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μία υποτονική απολογία διανθισμένη από μπόλικη έπαρση, αλαζονεία και ειρωνεία απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους, που είμαστε βέβαιοι ότι θα κούρασε ακόμη και τους στενούς συνεργάτες του».

 

Πηγή: skai.gr