Διάγγελμα Μητσοτάκη: Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Η κ. Σακελλαροπούλου είναι πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2018. Θα γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Ο πολίτης είναι γένους αρσενικού. Η Δημοκρατία, η Ελλάδα και η Πρόοδος ωστόσο, είναι γένους θηλυκού και αυτές μας καλούν στη μεγάλη υπέρβαση. Θεωρώ ότι είναι η ώρα να αποκτήσει η Πατρίδα μας μια άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση. Προτείνω λοιπόν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η απόφαση που κλήθηκε να πάρει δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι κατά το Σύνταγμα ρυθμιστής του πολιτεύματος, ενσαρκώνει την ενότητα του Έθνους και γι’ αυτό οφείλει να έχει αίσθηση καθήκοντος ώστε να υπηρετεί άξια το θεσμικό βάρος του ονόματός του. «Πρέπει να διαθέτει γνώσεις κύρος και διεθνή εμπειρία. Ο καταστατικός μας χάρτης δεν επιφυλάσσει στον πρόεδρο ουσιαστικές αρμοδιότητες αυτό όμως καθιστά τον συμβολισμό της επιλογής του ακόμη πιο σημαντικό», σημείωσε.
 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σταδιοδρομία της κ. Σακελλαροπούλου, τις δημοκρατικές της αναφορές και την κοινωνική της ευαισθησία και πρόσθεσε πως «απ’ όσο ξέρω δεν προέρχεται από τη δική μας πολιτική οικογένεια».
 
«Μια ανώτατη δικαστής στο ύπατο αξίωμα της χώρας σηματοδοτεί την προσήλωσή μας στη Δικαιοσύνη ως κεντρικού αρμού της Δημοκρατίας. Τη διάθεση της κοινωνίας να αρθεί πάνω από διχασμούς και κομματισμούς και να ζήσει με κανόνες, ασφάλεια και ευημερία αλλά και στο μέτωπο των διεθνών μας σχέσεων αναδεικνύει τον σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδος να αντιμετωπίσει τις εθνικές προκλήσεις ειρηνικά και πάντα με γνώμονα το Δίκαιο».
 
«Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται ακόμα από πολλές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Έ, λοιπόν, αυτό αλλάζει, ξεκινώντας από την κορυφή. Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
 
Δήλωσε περήφανος που εισηγείται την επιλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας λέγοντας ότι δεν είναι πολλές «οι εμβληματικές ευκαιρίες που έχει ένας πρωθυπουργός να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα για το μέλλον».
 
Εξέφρασε τον απόλυτο σεβασμό του στον Προκόπη Παυλόπουλου που ολοκληρώνει τη θητεία του και αποκάλυψε ότι προβληματίστηκε πολύ, όμως όπως είπε, είναι σίγουρος «ότι η τελική μου απόφαση είναι η ορθή».
 
«Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπό της την σύγχρονη Ελληνίδα».
 
Κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να εξετάσουν την προσωπικότητα της υποψηφιότητας που προτείνει και τόνισε ότι στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, «όλοι θα αναλάβουμε την ευθύνη του τελικού αποτελέσματος».
Πηγή: skai.gr