Όλο το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη για την Σακελλαροπούλου

Από τις αρχές Ιανουαρίου φέρεται να είχε καταλήξει στην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την προεδρία της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ. 

Ωστόσο έμενε ανοιχτή η ημερομηνία που θα προχωρούσε ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωση του ονόματος της. Τις τελευταίες ημέρες, ενδεχομένως και ώρες, αποφασίστηκε η ανακοίνωση να γίνει το απόγευμα. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν επαφές και επικοινωνίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και σήμερα το μεσημέρι της τηλεφώνησε και την ενημέρωσε ότι θα προχωρούσε στην ανακοίνωση του ονόματος της. 

Το μεσημέρι δημιουργήθηκε ένα παρασκήνιο, καθώς ξαφνικά άρχισαν να  ακυρώνονται διάφορα ραντεβού του πρωθυπουργού και υπήρξε μεγάλη κινητικότητα και σιωπή στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο για την ορκωμοσία των κ.κ. Νότη Μηταράκη και Γιώργου Κουμουτσάκου στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εντούτοις δεν συζήτησε τίποτα για την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου. 

Λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε ένα σύντομο τηλεφώνημα στον Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημέρωσε για την απόφαση του να μην ανανεωθεί η θητεία του στο ανώτατο αξίωμα. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν οι δημοσιογράφοι για το διάγγελμα του πρωθυπουργού. 

Τα κριτήρια που φαίνεται ότι οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επιλογή Σακελλαροπούλου είναι ότι πρόκειται για ένα υπερκομματικό πρόσωπο που προέρχεται από το κέντρο. Η πρόταση της υποψηφιότητας της δυσκολεύει πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ να την καταψηφίσει γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση ως κυβέρνηση είχε προτείνει ομόφωνα την Αικαταερίνη Σακελλαροπούλου για τη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης η επιλογή της δεν προκαλεί καμία αντίδραση στο εσωτερικό της ΝΔ και θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος  της Δημοκρατίας, γεγονός που έχει ιδιαίτερο συμβολισμό και ήταν από τις επιδιώξεις του πρωθυπουργού. 

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι διαδικασίες να ξεκινήσουν άμεσα και αν είναι δυνατόν ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός θα φύγει αργά το βράδυ της Τετάρτης για το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και ενδεχομένως να ξεκινήσει η διαδικασία στις αρχές της εβδομάδας για την πρώτη ψηφοφορία. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι η υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου να ξεπεράσει τις 200 ψήφους και με αυτό τον τρόπο να εκλεγεί ακόμη και από την πρώτη ψηφοφορία. Η κυβέρνηση αναμένει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι δύσκολο να την καταψηφίσει και εκτιμούν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι θετικό ως προς την υποψηφιότητα της. 
 

Πηγή: skai.gr