Μητσοτάκης προς Μελόνι: Η επιθετική Τουρκία απειλεί ευθέως την Ελλάδα, θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα

Μητσοτάκης και Μελόνι συνατήθηκαν πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και εξέφρασαν τη βούλησή τους για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων

Με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. 

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και τη διεύρυνση της συνεργασίας και του συντονισμού  σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της ΕΕ, όπως τα θέματα της ενέργειας και της οικονομικής διακυβέρνησης. 

Μίλησαν ακόμα για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, καθώς και για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.  

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ.  Μελόνι για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και τόνισε ότι η επιθετική ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας που απειλεί ευθέως την Ελλάδα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Τέλος, συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Μητσοτάκης

Η Ευρώπη είναι κοντά στην επιβολή ανώτατου πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου επισήμανε εξάλλου νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. 

"Είναι απολύτως απαραίτητο η Ευρώπη να στείλει, επιτέλους, ένα ξεκάθαρο «σήμα» στις αγορές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από πλευράς Ρωσίας" επισήμανε ο πρωθυπουργός.

"Η επιχειρηματολογία μας πια είναι γνωστή σε όλα τα κράτη- μέλη και θεωρώ ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα βρούμε τις απαραίτητες πλειοψηφίες προκειμένου να κινηθούμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση" τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πάντως πως σε κάθε περίπτωση -και ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις- η Ελληνική Κυβέρνηση εξακολουθεί να λαμβάνει όλα τα μέτρα προκειμένου να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις και μόνο μέσα στον Δεκέμβριο θα εκταμιευθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό 900 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, αλλά και τους συμπολίτες μας που δικαιούνται επίδομα στήριξης για τις αγορές του πετρελαίου θέρμανσης.

Επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, απέστειλε στο μεταξύ την Τρίτη, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, με την οποία καταδικάζει με τον πλέον απόλυτο τρόπο το «μνημόνιο κατανοήσεως», μεταξύ Τουρκίας και μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης (3.10.22, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Πηγή: skai.gr