Κλείσιμο

Κωνσταντινούπολη: Σε φυλάκιση 2 ετών και επτά μηνών καταδικάστηκε ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Εφόσον η απόφαση οριστικοποιηθεί ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης θα στερηθεί των πολιτικών του δικαιωμάτων

Σε φυλάκιση 2 ετών και 7 μηνών, που εφόσον οριστικοποιηθεί θα σημαίνει  και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων καταδικάστηκε σήμερα ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης. Σ΄αυτή την περίπτωση δεν θα μπορεί να είναι δήμαρχος, δεν θα μπορεί να εκλεγεί. 

Ο  Ιμάμογλου - προσωπικότητα της τουρκικής αντιπολίτευσης και ανερχόμενος αστέρας της τουρκικής πολιτικής σκηνής όταν εξελέγη το 2019 - δικαζόταν για «εξύβριση» και ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει την δίκη του «πολιτική», καθώς διεξαγόταν λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Ιουνίου 2023 στην Τουρκία. 

Στη διάρκεια προηγούμενης ακροαματικής συνεδρίασης τον Νοέμβριο, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί στον Ιμάμογλου ποινή φυλάκισης από 15 μήνες έως τέσσερα χρόνια για ένα σχόλιό του που θεωρήθηκε «εξύβριση» των μελών του τουρκικού Εκλογικού Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ήταν μεταξύ των λίγων ηγετών της αντιπολίτευσης που οι δημοσκοπήσεις τους φέρουν να κερδίζουν τον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρή οικονομική κρίση και πληθωρισμό που επισήμως τρέχει με ρυθμό γύρω στο 85%.

Καθώς πλέον ο Ιμάμογλου αποκλείεται από την πολιτική, η συμμαχία της αντιπολίτευσης βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς δεν έχει καταφέρει ακόμη να ορίσει ένα κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν σε έξι μήνες.

Η «εξύβριση» 

Ο Ιμάμογλου βρέθηκε στο στόχαστρο του καθεστώτος αφού προκάλεσε το Μάρτιο 2019 την πιο ταπεινωτική ήττα στο κόμμα του Ερντογάν, κερδίζοντας τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, την οποία είχε επί 25 χρόνια το κυβερνών κόμμα AKP.

Η εκλογή του αρχικά ακυρώθηκε από την κυβέρνηση, η οποία αναγκάσθηκε ωστόσο να υποχωρήσει τρεις μήνες αργότερα μπροστά στην κινητοποίηση του εκλογικού σώματος που προσέφερε στον αντιπολιτευόμενο μια ακόμη ευρύτερη νίκη.

Μερικούς μήνες αργότερα ο Εκρέμ Ιμάμογλού χαρακτήρισε «ηλίθιους» αυτούς που είχαν ακυρώσει την πρώτη εκλογή του και εξαιτίας αυτού του χαρακτηρισμού διώκεται από την τουρκική δικαιοσύνη.

«Το μόνο που έκανα ήταν να απαντήσω, επιστρέφοντάς του τους δικούς του όρους, στον υπουργό Εσωτερικών που με είχε χαρακτηρίσει ηλίθιο», υποστήριξε ο δήμαρχος.

Πηγή: skai.gr