Έξω φρενών ο Ερντογάν με τον Μπορέλ: Δεν είναι συνομιλητής μου, είναι του Τσαβούσογλου - Πυρά και κατά ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εξοργίστηκε μετά τις δηλώσεις Μπορέλ ότι η Τουρκία πρέπει να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Έξω φρενών με τον Ζοζέπ Μπορέλ εμφανίστηκε την Πέμπτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας σε Τούρκους δημοσιογράφους ότι «δεν τον θεωρεί ισότιμό του» όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξοργίστηκε μετά τις δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ ότι η Τουρκία πρέπει να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο Μπορέλ έστειλε και επιστολή στον Νίκο Δένδια, με την οποία καταδικάζει με τον πλέον απόλυτο τρόπο το «μνημόνιο κατανοήσεως», μεταξύ Τουρκίας και μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης.

«Tον Μπορέλ δεν τον θεωρώ ως συνομιλητή μου. Δεν μπορεί παρά να είναι συνομιλητής του Μεβλούτ Μπέη ( Τσαβούσογλου). Η δήλωση  του δεν είναι καθόλου κομψή. Με άλλα λόγια, ο Μπορέλ δεν μπορεί να διορίσει ή να ρυθμίσει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Δεν έχει ούτε την ποιότητα ούτε την ικανότητα να λάβει μια τέτοια απόφαση σε αυτά τα θέματα. Πολύ άσχημη δήλωση . Πώς μπορείτε να σηκωθείτε και να αξιολογήσετε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία στο πλαίσιο των κυρώσεων».

Νέα πυρά και κατά των ΗΠΑ 

Ερωτηθείς εξάλλου για τη δήλωση του πρώην ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είδαν θετικά τη συνάντηση με τον Άσαντ, απάντησε εκνευρισμένος: 

«Δεν αποφασίζω ποιον, πότε και πώς θα συναντηθώ με την άδεια κάποιου. Είχα μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου στο Κατάρ. Δεν πήρα άδεια από κανέναν. Καθοριστικός παράγοντας στα βήματα που θα κάνουμε για τη Συρία θα είναι τα εθνικά μας συμφέροντα. Κρατώντας από την ασφαλή ζώνη στη Συρία, αυτό είναι ένα από τα βήματα που θα κάνουμε στο πλαίσιο των μέτρων που θα λάβουμε κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Προεδρικές εκλογές 

«Επί του παρόντος, ως υποψήφιος πρόεδρος, έχουμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε  εκλογές δύο φορές. Καμία τέτοια τύχη για τρίτη φορά. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι το AKP θα αποσυρθεί από τις διεκδικήσεις  στις Προεδρικές εκλογές και δεν σημαίνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα αποσυρθεί από την πολιτική. Καταρχάς, είμαστε υποψήφιοι ως Λαϊκή Συμμαχία σε αυτές τις εκλογές, αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε. Ελπίζω ότι θα συνεχίσω το καθήκον μου ως Πρόεδρος, εάν το έθνος μας ευνοήσει. Αν λάβουμε σοβαρή υποστήριξη από τους ανθρώπους μας στη βουλή, ελπίζω να συνεχίσουμε με επιτυχία για τα επόμενα 5 χρόνια με ισχυρή εικόνα στη βουλή» πρόσθεσε για τις προεδρικές εκλογές ο Ερντογάν.

Ερωτηθείς τι θα κάνει εφόσον δεν εγκαταλείψει την πολιτική απάντησε: «Είμαι από το AKP Θα φύγω από αυτό το κόμμα; Εγώ δημιούργησα αυτό το κόμμα. Είναι δυνατόν να αφήσω αυτούς τους φίλους μόνους; ''Περπατήσαμε μαζί σε αυτούς τους δρόμους, βρεθήκαμε μαζί στην καταρρακτώδη βροχή. Σε όλα τα τραγούδια που ακούω τώρα, όλα μου λένε για το AKP''» 
 

Πηγή: skai.gr