Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Ρητή αναφορά στα συμπεράσματα πλαφόν των τιμών φυσικού αερίου

Κοινή συμφωνία για το κείμενο συμπερασμάτων επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αν και όπως είπε οι συζητήσεις για την ενέργεια ήταν αρκετές δύσκολες.

Όπως είπε, ορισμένες χώρες, αν και μέλη του ΝΑΤΟ, δεν έχουν συνταχθεί με την υπόλοπιπη Δύση ως προς την εφαρμογή των κυρώσεων, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους. 

«Συμπεριλάβαμε στα συμπεράσματα μια ρητή αναφορά στη Μαριούπολη και θα είναι ευχής έργον, αν η Ρωσία αντιληφθεί ότι η τακτική των επιθέσεων με αθώα θύματα, τη στριμώγνει ακόμα περισσότερο στη γωνία και κάνει δύσκολη την επίτευξη εκεχειρίας», ανέφερε. 

Για τα ζητήματα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «προσήλθαμε στο Συμβούλιο χωρίς να υπάρχει κοινός τόπος για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε στην έκρηξη των τιμών φυσικού αερίου. Καταφέραμε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα μια ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών φυσικού αερίου, ανάμεσα στις άλλες επιλογές, που καλούμε την Κομισιόν να εξετάσει προκειμένου να συμπιέσουμε τις τιμές». 

Πρόσθεσε ότι υπάρχει κατανόηση για το πως δουλεύει η χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου, πως έχει γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας και δεν ανατανακλά πια τις πραγματικές δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης. 

«Πολλοί φορείς της αγοράς έχουν ταχθεί, με επίσημες ανακοινώσεις τους, υπέρ του πλαφόν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να το λάβει υπόψη της», επισήμανε. 

Ταυτόχρονα, παραμένει ανοιχτό το άλλο σύνθετο ζήτημα του τρόπου που η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, η Κομισιόν έχει δεσμευθεί ότι μέχρι τον Μάιο θα καταθέσει προτάσεις για το πώς θα διορθωθεί αυτή η στρέβλωση. 

«Τέλος, ακούσαμε τις ανακοινώσεις της Ντερ Λάειν ότι η Ευρώπη θα συζητά με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου, όπως οι ΗΠΑ, για μακροχρόνιες αγορές υγροποιημένου αερίου και θα έχουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ ως Ευρώπη σε σχέση με το να το κάνει κάθε κράτος μεμονωμένα». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις, καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα που είναι ικανοποιητικά και θα τα λάβουν υπόψη τους και οι αγορές. 

«Ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει σίγουρα τους επόμενους μήνες αφορά την ενδεχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Έχω συγκαλέσει τη Δευτέρα σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια τροφίμων στην πατρίδα μας. Δεν υπάρχει ζήτημα για τη χώρα μας, αλλά υπάρχει στην Αίγυπτο, που εισάγει το 80% του σιταριού της από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Θα είναι τραγωδία να ακολουθήσει σε ένα χρόνο αν ακολουθήσει και επισιτιστική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Απαντώντας στην ερώτηση του απεσταλμένου του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Γιάννη Καντέλη, αναφορικά με τις τιμές στην ενέργεια είπε ότι «θα είναι μία σταδιακή διαδικασία για να υπάρξει μία ευρωπαϊκή απάντηση στο ζήτημα των τιμών της ενέργειας. Εμείς έχουμε εθνική απάντηση και θα το κάνουμε για όσο χρειαστεί. Αξιοποιούμε όλα τα περιθώρια του προϋπολογισμού για να στηρίζουμε τους πλέον ευάλωτους».

Επιπλέον, επισήμανε ότι «η χώρα μας είναι καλυμμένη ως προς την επάρκεια του φυσικού αερίου έως το τέλος του 2022. Τις θετικές επιπτώσεις της συμφωνίας ΗΠΑ - ΕΕ για την προμήθεια LNG καθώς στην πορεία η ΕΕ θα επιτύχει καλύτερες τιμές, και θα διαπραγματεύεται κεντρικά, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για το μέλλον. Η κρίση αυτή δεν θα εξαφανιστεί από τη μία ημέρα στην άλλη».

Οι πολίτες πάντως, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άμεσα θα δουν τα 200 ευρώ στον λογαριασμό των συνταξιούχων, θα δουν την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, την επιδότηση στα 60 λίτρα πετρελαίου ανά μήνα. Αυτά όμως είναι εθνικές πολιτικές για την ανακούφιση των πολιτών, διευκρίνισε.

Πρόσθεσε δε ότι «η πρόταση για το πλαφόν είναι πάνω στο τραπέζι, εγώ δεν είμαι δογματικός και θεωρώ πως όταν η λειτουργία της αγοράς είναι στρεβλή πρέπει να υπάρξει ρύθμιση».

«Θα περιμένετε ανακοινώσεις την μεθεπόμενη εβδομάδα για το ζήτημα της εξόρυξης φυσικών κοιτασμάτων, η χώρα έχει υποχρέωση να γνωρίζει εάν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου εντός της επικράτειας που να είναι εμπορικά αξιοποιήσιμα. Δεν το γνωρίζουμε ακόμη και πρέπει να το μάθουμε, αλλά και να εξακριβώσουμε εάν υπάρχουν οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να φέρουν εις πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για την τυχόν ύπαρξη κοιτασμάτων στον ελλαδικό χώρο. 

Πηγή: skai.gr