Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής: Οι διαφωνίες Βορρά- Νότου για την ενέργεια- Γιατί αποχώρησε ο Σάντσεθ

Σε θρίλερ εξελίσσεται η δεύτερη και τελευταία μέρα της Συνόδου Κορυφής που προγραμματιζόταν να ολοκληρωθεί γύρω στις 14.30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος και ακόμα είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να βρεθεί ο κοινός τόπος από τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. για το θέμα της ενέργειας. 

Σε ό,τι αφορά στην αποχώρηση του Ισπανού πρωθυπουργού από την αίθουσα της συνεδρίασης, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, Γιάννης Καντέλης, ο Πέδρο Σάντσεθ ζητά κάτι πολύ συγκεκριμένο που αφορά κυρίως στη χώρα του. Το πρόβλημα είναι ότι εκεί δεν υπάρχει συνδεσιμότητα στο δίκτυο φυσικού αερίου και ζητά για την Ιβηρική Χερσόνησο, μια ειδική εξαίρεση στον καθορισμό των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Φαίνεται δε ότι η προσωρινή έξοδός του από το Συμβούλιο για περίπου 10-15 λεπτά επίδρασε στο να βρεθεί μια διατύπωση στο κείμενο συμπερασμάτων που τώρα συζητείται και να ικανοποιείται εν μέρει το αίτημα της Ισπανίας.

Το κρίσιμο όμως είναι το εξής: Οι ηγέτες της Ε.Ε συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει με την προμήθεια φυσικού αερίου και τη μείωση των τιμών, ωστόσο τα «αγκάθια» εμφανίζονται στον τρόπο που αυτό θα επιτευχθεί, καθώς είναι διαφορετικά τα συμφέροντα των χωρών.

Στη Σύνοδο υπάρχουν δύο μπλοκ. Αυτό των νότιων χωρών (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) και των βόριων χωρών (Γερμανία, Ολλανδία και Φιλανδία) που ζητούν τελείως διαφορετικά πράγματα. 

Το τελικό κείμενο συμπερασμάτων θα περιλαμβάνει διατυπώσεις που θα οδηγούν την Κομισιόν να λειτουργήσει αναζητώντας λύσεις για την κοινή προμήθεια του φυσικού αερίου και την αποσύνδεση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο, αλλά είναι αποφάσεις που θα ληφθούν σε δεύτερο χρόνο.

Έτσι, δεν αποκλείεται σε έναν μήνα οι ηγέτες να ξανασυναντηθούν για να λάβουν αποφάσεις. 

Η θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει σταθερή και εξακολουθεί να βάζει στο τραπέζι το αίτημα για πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, κάτι που φαίνεται ωστόσο ότι είναι πολύ δύσκολο να υιοθετηθεί αυτή τη στιγμή. 
  
 

Πηγή: skai.gr