Οικονόμου: Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σοβαρό πρόβλημα επάρκειας βασικών αγαθών στην χώρα

Πήραμε και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στην ακρίβεια που πλήττει όλη της Ευρώπη ως συνέπεια των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Απαντώντας στην συνέχεια σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι στη χώρα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο σοβαρό πρόβλημα επάρκειας βασικών αγαθών, αλλά ξεκινά σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με όλα τα συναρμόδια υπουργεία για να εξεταστεί το ζήτημα.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη θεσπισμένη διάταξη καταγραφής αποθεμάτων σε επτά πολύ σημαντικές κατηγορίες προϊόντων, που αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας.

Στην ίδια κατεύθυνση διευκολύνουν και οι έλεγχοι που γίνονται καθημερινά, όπως είπε. Ξεχωριστά αναφέρθηκε και στον κόφτη για τα κέρδη αλλά και στο γεγονός ότι σχεδιάζεται η φορολόγηση με 90% όποιων υπερκερδών εταιρειών ενέργειας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, ενώ κατά καιρούς έρχεται να προσθέσει νέα μέτρα και να εξετάσει κάθε γόνιμη προταση προκειμένου να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είπε.

Δυστυχώς και σε αυτή την περίσταση ο ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει ανεκδιήγητη ανευθυνότητα, ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση αγνοεί τα υπερκέρδη και στηρίζει την αισχροκέρδεια, είπε ο κυβερνητικός εκρπόσωπος και πρόσθεσε ότι πρόκειται για χυδαίο λαϊκισμό, σημείωσε  ο κ. Οικονόμου.

Συνέχισε λέγοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας «θεωρεί τους πολίτες μειωμένης αντίληψης και στοχεύει στην εξαπάτησή τους. [...] Αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι έχει αδυναμία αντίληψης των διεθνών κρίσεων και προσπαθεί να πολώσει και να διχάσει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα προσφέροντας κακές υπηρεσίες σε περιβάλλον διεθνούς αστάθειας, τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Σημείωσε ακόμη πως η ομιλία Ζελένσκι στο ελληνικό Κοινοβούλιο αποτελεί μια θεσμική ενέργεια συμπαράστασης στην Ουκρανία και τον λαό της, είναι μια ενέργεια σταθμός στα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας.

«Απέναντι στη ρωσική εισβολή δεν χωρούν ίσες αποστάσεις και μισόλογα, για λόγους αξιακούς και εθνικούς. Οι Ουκρανοί κάνουν πολλά για όλους μας» είπε και κάλεσε όσους βάζουν ένα «αλλά» να μην φανούν κατώτεροι των προγόνων μας και της Ιστορίας μας.

  • Μείωση ΦΠΑ: Έχουμε ανακοινώσει τα μέτρα για την στήριξη των εισοδηματών τα έχουμε ανακοινώσει. Σταθμίζουμε γεγονότα, έχουμε εξηγήσει γιατί δεν χρησιμοποιούμε μείωση φόρων 
  • Αντίπαλος η ακρίβεια, μέριμνα να απαντάμε με πράξεις, η χώρα πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ήταν έντονη η παρέμβαση του πρωθυπουργού να υπάρχει ρητή αναφορά στα συμπεράσματα της συνόδου και να ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες λύση για πλαφόν στις τιμές χονδρεμπορικής. Η κυβέρνηση επιδοτεί μέρος των αυξήσεων μέσα από χρήματα και της ΔΕΗ και του ταμείου των ρύπων. 
  • Απέναντι σ' αυτό που γίνεται στην Ουκρανία δεν διανοούμαστε πολιτική ίσων αποστάσεων. Αυτό αναγνωρίζεται από εταίρους και συμμάχους
  • Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην ανθρωπιστική αποστολή στην Μαριούπολη. Θα ενημερωθείτε για λεπτομέρειες
  • Η Ελλάδα εφαρμόζει μεταναστευτική πολιτική που είχε αποτελέσματα.Δεν μπορουσαμε να λείψουμε από την ανάληψη ευθύνης απέναντι στο δράμα που χει ο ουκρανικός λαός. Θα συμβάλουμε στην στηριξη των ανθρώπων αυτών. Όποια πολιτική μπορούμε να κάνουμε, θα την υλοποιησουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. 
  • Επισιτιστική επάρκεια: Δεν έχουμε στοιχεία που μας ανησυχούν. Οφείλουμε να παρατηρούμε τα δεδομένα και να λαμβάνουμε μέτρα. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις μετά την σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.
  • Τα μέτρα για τα καύσιμα ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Έχουμε εξηγήσει γιατί δεν προχωράμε σε πιο οριζόντια μέτρα. 
  • Δεν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στην Ουκρανία. Δεν πρόκειται να σταλούν στρατεύματα.
  • Δεν νομίζω ότι συμφωνώ με την επισήμανση ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για πρόσφυγες από Ουκρανία και από άλλες χώρες. Πάντα σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και τους νόμους, κάνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον.
Πηγή: skai.gr