Κλείσιμο

Την Πέμπτη 7 Απριλίου η ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή

Στις 7 Απριλίου, ημέρα Πέμπτη, γύρω στις 12 το μεσημέρι θα απευθύνει τελικά την ομιλία του στην Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως αποφασίστηκε μετά από συνάντηση του πρόεδρου της κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα με τον Ουκρανό πρέσβη Σεργκι Σουτένγκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η ομιλία θα έχει διάρκεια 10 -15 λεπτά και θα κληθούν να παραστούν στη συνεδρίαση και οι 300 βουλευτές του κοινοβουλίου. Θα υπάρχει μετάφραση και στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον πρόεδρο Ζελένσκι να μιλήσει στην ελληνική Βουλή κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την 25η Μαρτίου με αφορμή την Εθνική Επέτειο.

Προετοιμασία του ελληνικού ΥΠΕΞ για την ανθρωπιστική αποστολή στη Μαριούπολη

Την ίδα ώρα, η κυβέρνηση προετοιμάζει την ανθρωπιστική αποστολή της στη Μαριούπολη σε συνεργασία με τη Γαλλία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επαφή με το αντίστοιχο γαλλικό, το οποίο θα συντονίσει την επιχείρηση. 

Σημειώνουν δε ότι λόγω των βομβαρδισμών είναι πάρα πολύ δύσκολη άσκηση.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, την αποστολή ανθρωπιστικής επιχείρησης για την εκκένωση των κατοίκων της Μαριούπολης που το επιθυμούν.

Μάλιστα, αργότερα ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία. 

Πρόσθεσε δε ότι γι' αυτήν την ανθρωπιστική επιχείρηση, ξεκινούν συγκεκριμένες συζητήσεις με το δήμαρχο της Μαριούπολης, αλλά και σε συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές, ενώ θα γίνει διαπραγμάτευση και με τη ρωσική πλευρά. 

«Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος , εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επιχείρηση, που θα προσπαθήσουν να φέρουν εις πέρας τις επόμενες ημέρες, θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο Εμ. Μακρόν σημείωσε ότι σήμερα στη Μαριούπολη έχουν μείνει μόνο 150.000 κάτοικοι, οι οποίοι ζουν σε δραματικές συνθήκες.
 

Πηγή: skai.gr