Κλείσιμο

Κοινή ατζέντα, αλλά διαφορετική στόχοι για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ο Στέφανος Κασσελάκης με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ έδειξε πως έχει αποφασίσει να κινείται σαφώς πιο θεσμικά. Στη Χ. Τρικούπη είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων

Του Αντώνη Αντζολέτου

Κοινή πορεία, αλλά με εντελώς διαφορετικούς στόχους για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Στις αρχές της εβδομάδας τα δυο κόμματα έτρεξαν «κατοστάρι» για να επαναφέρουν το θέμα των υποκλοπών στην επικαιρότητα. Ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε τον Άρειο Πάγο και συνομίλησε με την Εισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη και ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο.

Μπορεί η συγκεκριμένη υπόθεση να μην έδωσε κανέναν «πόντο» στον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές, ωστόσο ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως επιθυμεί να επιμείνει στη συγκεκριμένη ατζέντα.

Σίγουρα παίζει ρόλο το γεγονός πως ο Παύλος Πολάκης, που είναι εκ των στενών συνεργατών του, έχει προτάξει τα θέματα διαφάνειας στο παρελθόν. Για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς ο επικεφαλής του κινήματος ήταν θύμα της υπόθεσης των υποκλοπών.

Από τη στιγμή που η Χαριλάου Τρικούπη επιθυμεί στις επερχόμενες ευρωεκλογές να γίνει ανεπίσημα η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ήδη στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν αυτός που αντιπαρατέθηκε έντονα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αυτή η τακτική θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ έδειξε πως έχει αποφασίσει να κινείται σαφώς πιο θεσμικά. Έχει αφήσει πίσω του τα life style στοιχεία που ενοχλούσαν πολλούς μέσα στο κόμμα και στοχεύει κατευθείαν τον πρωθυπουργό. Στην πρώτη συνάντηση μαζί του, άλλωστε έβαλε στο τραπέζι όλα τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας, αλλά και μερικά που θα προτάξει το επόμενο διάστημα.

Ανάμεσα σε αυτά το «πόθεν έσχες» των πολιτικών, αλλά και η ασυλία των τραπεζικών στελεχών.

Ζητήματα που έχουν να κάνουν και πάλι με τη διαφάνεια. Για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν ανέφελη, καθώς πέρα από την παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου οι τόνοι δε σηκώθηκαν.

Μπορεί στην Κουμουνδούρου να τονίζουν πως έχουν ως αντίπαλο μόνο την κυβέρνηση, ωστόσο το γεγονός πως νιώθουν πλέον δημοσκοπικά την «ανάσα» του ΠΑΣΟΚ τους ανησυχεί πολύ. Στον προϋπολογισμό θα συγκροτήσουν ακόμα ένα κοινό μέτωπο σχετικά με την ακρίβεια και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, παρ'ολα αυτά η κάθε πλευρά θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε την προηγούμενη τετραετία το ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά έχει το πάνω χέρι, καθώς έχει τον αρχηγό του στη Βουλή.

Κομβική θα είναι η στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα καταθέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης και η κοινοβουλευτική του ομάδα το επόμενο διάστημα για τα Τέμπη. Για αυτό άλλωστε ο πρόεδρος του κόμματος συναντήθηκε με τους συγγενείς των θυμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει για τις προθέσεις τους. Πληροφορίες αναφέρουν πως αν προλάβουν στο ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως η πρόταση να κατατεθεί ακόμα και την Παρασκευή.

Πηγή: skai.gr