Κλείσιμο

Δεν είναι στην «εργαλειοθήκη μας» οι δωροδοκίες, λέει η επικεφαλής λομπίστρια του Κατάρ στη Γαλλία

«Ειλικρινά, δεν χρειάζεται να πληρώσουμε τίποτα στα μέλη του (Ευρω)κοινοβουλίου για να τους πείσουμε» δήλωσε η εκπρόσωπος του Κατάρ Sihem Souid

Τη θέση του Κατάρ ότι δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο δωροδοκιών που συγκλονίζουν Βρυξέλλες και Στρασβούργο επανέλαβε στο Politico η επικεφαλής λομπίστρια του Κατάρ στη Γαλλία, δηλώνοντας ότι οι δωροδοκίες δεν είναι στην «εργαλειοθήκη» της Ντόχα, και ότι δεν τεκμηριώνεται η ενοχή του αραβικού κράτους. Στο Κατάρ είναι «έκπληκτοι και αναρωτιούνται από πού προέρχονται όλα αυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή της στο POLITICO, η Sihem Souid - η οποία εκπροσωπεί ως λομπίστρια το κράτος του Κατάρ στη Γαλλία και διαχειρίζεται τις σχέσεις με τον Τύπο για λογαριασμό του Κατάρ στις Βρυξέλλες - επέμεινε ότι τα μετρητά και τα δώρα δεν αποτελούν «μέρος της εργαλειοθήκης» του Κατάρ προκειμένου να επηρεάσει πολιτικές. «Ειλικρινά, δεν χρειάζεται να πληρώσουμε τίποτα στα μέλη του (Ευρω)κοινοβουλίου για να τους πείσουμε». Η Souid, πρώην εκπρόσωπος του Γάλλου πολιτικού και πρώην υπουργού Βιομηχανίας  Αρνό Μοντεμπούρ, εργάζεται επίσημα για το Κατάρ από το 2015 μέσω της εταιρείας λόμπι και δημοσίων σχέσεων Edile Consulting.

Στο πλαίσιο της δουλειάς της, διοργανώνει συχνά συναντήσεις μεταξύ Γάλλων εκλεγμένων αξιωματούχων και αξιωματούχων του Κατάρ. Για παράδειγμα, τον περασμένο Οκτώβριο κανόνισε μια συζήτηση μεταξύ πολλών μελών της γαλλικής εθνοσυνέλευσης και ενός εκπροσώπου του Κατάρ, του Σεΐχη Χαμάντ μπιν Θάμερ Αλ Θάνι. Οι Γάλλοι βουλευτές από το κόμμα του Μακρόν γνωρίζουν ότι «το Κατάρ είναι σύμμαχος, είναι μια στρατηγική χώρα με οικονομικούς δεσμούς με διάφορες εταιρείες […], δεν χρειάζεται πραγματικά να αγοράσεις οποιονδήποτε για να τους πείσεις ότι το Κατάρ είναι σύμμαχος και ότι υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης σχέσεων μαζί του, αντί να το χτυπάς» σημείωσε.

Οι καταγγελίες για δωροδοκία δεν είναι το είδος των ενεργειών τις οποίες το Κατάρ «εγκρίνει», είπε, προσθέτοντας ότι: «Σε αυτό το στάδιο, τίποτα δεν δείχνει ότι (πίσω από τις δωρωδοκίες) είναι το Κατάρ και τίποτα επίσης δεν δείχνει ότι δεν πρόκειται για άλλο ξένο ανταγωνιστή του Κατάρ». Η λομπίστρια, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Ντόχα, τόνισε δε, ότι στο Κατάρ είναι «έκπληκτοι και αναρωτιούνται από πού προέρχονται όλα αυτά».

Πηγή: skai.gr