Κλείσιμο

Τουρκολιβυκό «μνημόνιο»: Μήνυμα αποφασιστικότητας της Αθήνας - «Δεν θα το επιτρέψουμε»

Η Αθήνα το αποκαλεί παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο, η διεθνής κοινότητα δεν το αναγνωρίζει και η μισή Λιβύη το απορρίπτει

Νέο μέτωπο, μετά το Αιγαίο και την Κύπρο, ανοίγει ξανά προκλητικά η Άγκυρα μέσω Λιβύης, με «παράθυρο» για τουρκικά σεισμογραφικά και γεωτρύπανα νοτίως της Κρήτης. Η Αθήνα το αποκαλεί παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο, η διεθνής κοινότητα δεν το αναγνωρίζει και η μισή Λιβύη το απορρίπτει. 

«Η Τουρκία επιχειρεί να ενεργοποιήσει ένα μνημόνιο που είναι ουσιαστικά ανενεργό και νεκρό, δεν θα το επιτρέψει η χώρα μας, ούτε οι σύμμαχοί μας», ξεκαθάρισε ο Γιάννης Οικονόμου στην ΕΡΤ σχολιάζοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο. «Ακόμη και μέσα στη Λιβύη ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής τάξης της χώρας δεν το αποδέχεται και το δηλώνει ευθαρσώς και αποφασίζει με θεσμικές δυνατότητες που έχει ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η χώρα μας θα αντιδράσει όπως το διεθνές δίκαιο της εξασφαλίζει. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή. Έχουμε υπογράψει ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία θίγει και κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών, και είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα. Δεν θα το επιτρέψει ούτε η χώρα μας, ούτε οι σύμμαχοί μας» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

«Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι στη γωνία» τόνισε από πλευράς της στον ΣΚΑΪ η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη. Για το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» η βουλευτή της ΝΔ εξήγησε ότι «η Λιβύη είναι failed state, διαλυμένο κράτος αυτή τη στιγμή, και η μισή Λιβύη δεν δέχεται τη συμφωνία». 

Ο πρωθυπουργός στις 4 το απόγευμα θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου θα τους ενημερώσει για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας. 

«Ξαφνικά χθες το μισό υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας βρέθηκε χθες στη Λιβύη, δεν ξέραμε ότι θα πάνε όλοι αυτοί, μόνο ότι θα επισκεφθεί τη Λιβύη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου» τόνισε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης. 

«Συμφώνησαν και για έρευνες νότια της Κρήτης μπορεί να είναι πράγματι εντός του ΑΟΖ της Λιβύης, άλλα υπάρχουν περιοχές που το τουρκολιβυκό μνημόνιο τέμνεται με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου» (κάτω φωτό) εξήγησε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ. 

ΑΟΖ

Σημειώνεται ότι χθες η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Ναΐλα Αλ Μανγκούς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα, καθώς αναμένονται διαδικασίες επαλήθευσής του  στον ΟΗΕ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αιφνιδιασμένου Μεβλούτ Τσαβούσογλου που απάντησε ότι «η συμφωνία εκτελείται και κοινοποιήθηκε στον ΟΗΕ». 

Χθες δε, εκτός από την Αθήνα και την ΕΕ, έντονα αντέδρασε και το κοινοβούλιο της Τρίπολης, καθώς ανακοίνωσε πως δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

«Η Τουρκία θεωρεί δεδομένα κάποια πράγματα, αλλά στη Λιβύη επικρατεί χάος» εξήγησε ο Μανώλης Κωστίδης. Ενδεχομένως αργότερα να σχεδιάζονται και σεισμογραφικά αλλά και γεωτρύπανα νότια της Κρήτης σε περιοχές που ενοχλούν την Ελλάδα τόνισε. 

Για «συμφωνία που θα κάνει να σκάσουν οι εχθροί της Τουρκίας και της Λιβύης» κάνει λόγο σε πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Ακσάμ. 

Διπλωματικές αντιδράσεις

Η Αθήνα διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

Λιβύη


«Το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται» τονίζεται.

«Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω ‘μνημονίου’ θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σούκρι και την Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις με την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Από πλευράς της, η ΕΕ επανέλαβε την τοποθέτησή της του 2019.

Λιβύη

Ο εκπρόσωπος Πέτερ Στάνο σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία και η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συναντίληψης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο».

«Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

»Η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

ΑΟΖ

Πηγή: skai.gr