Το «αργοκίνητο» καράβι της Ε.Ε. προβληματίζει διακομματικά τους πολίτες

Όλοι συμφωνούν πως η Ευρώπη δεν έχει το χρόνο και την πολυτέλεια να παρακολουθεί απαθής τις κινήσεις της Μόσχας. Και με τα δημοσιονομικά περιθώρια να είναι περιορισμένα η προοπτική του φετινού χειμώνα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη

Του Αντώνη Αντζολέτου

Σε μια προεκλογική περίοδο η κάθε δημοσκόπηση αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των κομμάτων. Είτε είναι αποδεκτή, σύμφωνα με την οπτική που έχει κάθε δύναμη για την απήχηση στην κοινωνία, είτε όχι. Και μπορεί σε σχέση με την ψαλίδα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει αλλάξει κάτι, ωστόσο τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ακριβώς την τάση που κυριαρχεί, αλλά και που θα κινηθούν οι πολιτικές δυνάμεις το επόμενο διάστημα.

Σε έρευνα της Metron Analysis, που έγινε με αφορμή το Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών και παρουσίασε ο Στράτος Φαναράς, το κύριο στοιχείο στη μη πολιτική θεματολογία είναι το έλλειμα εμπιστοσύνης του κόσμου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ το 71% τάσσεται κατά της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία (μόλις 16% υπέρ) ακριβώς το ίδιο ποσοστό, οι 7 στους 10 ερωτηθέντες, επιθυμούν αλλαγή στάσης της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία λόγω των επιπτώσεων στην καθημερινότητα. Η ατολμία που έχουν δείξει έως τώρα οι Βρυξέλλες και το θέμα της επιβολής ανώτατου πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που δεν προχωράει έχει προβληματίσει τους πολίτες που βλέπουν πως μόνο μέσω κυβερνητικών κινήσεων μπορούν να ελπίζουν σε ελάφρυνση των οικονομικών βαρών. Επιμύθιο: όλοι συμφωνούν πως η Ευρώπη δεν έχει το χρόνο και την πολυτέλεια να παρακολουθεί απαθής τις κινήσεις της Μόσχας. Και με τα δημοσιονομικά περιθώρια να είναι περιορισμένα η προοπτική του φετινού χειμώνα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Δεν είναι τυχαίο πως και ανά κόμμα στην πλειοψηφία τους οι ερωτηθέντες δεν εμπιστεύονται την Ε.Ε. Να αλλάξει στάση υποστηρίζει το 59% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ (81%), του ΚΙΝΑΛ (65%) και του ΚΚΕ (91%).

Οι συνεργασίες

Όσον αφορά το μεγάλο επίδικο των επόμενων εκλογών που είναι οι συνεργασίες, σύμφωνα με την Metron Analysis οι γνώμες για την επόμενη ημέρα είναι μοιρασμένες. Υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων είναι το 49% των πολιτών και υπέρ των συμμαχιών το 47%. Αυτό δίνει έναν αέρα στον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει πως θα δώσει την μάχη για την πρωτιά που, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, θα εξασφαλίσει μια νέα κυβέρνηση από τη απλή αναλογική. Η Νέα Δημοκρατία διαμηνύει πως η πρώτη κάλπη είναι εξίσου σημαντική και δεν πρέπει να χαθεί ούτε ψήφος. Ουσιαστικά στη γαλάζια παράταξη πιστεύουν πως στις εκλογές της απλής αναλογικής πρέπει να δοθεί ξεκάθαρο το μήνυμα της αυτοδυναμίας για την επόμενη Κυριακή των εκλογών. Στο ερώτημα «τι θα γίνει αν από τις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση», το 45% θέλει να στηθούν δεύτερες κάλπες και το 52% επιθυμεί το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ένα μήνυμα ουσιαστικά πως το πρώτο κόμμα, αλλά και το τρίτο, πιθανότατα το ΠΑΣΟΚ, ότι θα πρέπει να συνεργαστούν, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί να μπει σε νέες εκλογικές περιπέτειες. Και εδώ ενισχύεται το επιχείρημα όσον υποστηρίζουν πως το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη ενδεχομένως πιεστεί σημαντικά από τους δυο «μεγάλους» στις δεύτερες κάλπες. Στο εκλογικό σώμα φαίνεται ότι η «απειλή» μια τρίτης συνεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης δρα αποτρεπτικά.

Η εμπιστοσύνη στα κόμματα

Τον Μάιο του 2012 ήταν η χρονιά ορόσημο που οι δυο πρώτοι Νέα Δημοκρατία (18,85%) και ΣΥΡΙΖΑ (16,78%) συγκέντρωσαν μαζί μόλις 35%. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το διπολικό σύστημα είχε χάσει την ισχύ του, είχε καταρρεύσει και επανήλθε από το 2015 και μετά. Σήμερα λοιπόν, σύμφωνα με την Metron Analysis, η κομματική εμπιστοσύνη κινείται σε χαμηλά επίπεδα, αφού χαμηλή εμπιστοσύνη έχει στις πολιτικές δυνάμεις το 45% των πολιτών, μέτρια το 36% και υψηλή μόλις το 19%.

Πηγή: skai.gr