Γιοχάνες Χαν - Δελφοί: Σήμερα εκταμιεύτηκαν τα πρώτα 3,55 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ: Στέλιος Κάνδιας

Την εκταμίευση, σήμερα, των πρώτων 3,55 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Ελλάδα ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Επίτροπος διευκρίνισε σχετικά με τα 3,55 δισεκατομμύρια, ότι τα 1,6 αφορούν σε Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από δανεισμό μέσω του RRF.

Επιπλέον χαρακτήρισε ως επαρκή τα ευρωπαϊκά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης σιτηρών, διαβεβαιώνοτας ότι υπάρχει επισιτιστική ασφάλεια στην Ε.Ε., ενώ ζητούμενο για την ΕΕ είναι φθηνές προμήθειες και ενεργειακή αποδοτικότητα.

"Είμαστε καλά εξοπλισμένοι για να αντέξουμε και αυτή την κρίση. Το πρόγραμμα Next Generation EU" είναι αρκετό για την αντιμετώπισή της», ξεκαθάρισε.

Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Χαν επανέλαβε την ανάγκη ενός Ευρωπαϊκού Σχεδίου Μάρσαλ ώστε η χώρα να ανασυγκροτηθεί και να ενταχθεί το συντομότερο στην Ένωση.

"Δεν θέλουμε να κλιμακώσουμε τις κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά ίσως χρειαστούν να γίνουν περισσότερα" διεμήνυσε, συμπληρώνοντας ότι απαιτείται να δοθεί τέλος στη σύρραξη. "Πρέπει να υποστηρίξουμε τους Ουκρανούς, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να περιορίσουμε τη σύγκρουση για να αποφύγουμε έναν 3ο παγκόσμιο πόλεμο" δήλωσε μάλιστα.

"Αυτό που ζητάμε από την Ελλάδα είναι να γίνουν επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από ορυκτά καύσιμα καθώς και επενδύσεις στην αποδοτικότητα ενέργειας" επισήμανε.

"Η πρωτοβουλία, Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για τη μεταφορά φυσικού αερίου, πρέπει να συνεχιστεί. Έτσι θα αυξηθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας" σημείωσε.
 

Πηγή: skai.gr