Μητσοτάκης: Στην Ελλάδα η πρώτη δόση των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κανένας προϋπολογισμός κανενός κράτους δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη που προκαλεί η έκρηξη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον κ. Ντομπρόφκσις, καθώς ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για μέτρα στήριξης.

«Συναντώ τον Βάλντις Ντομπρόφσκις έστω και ψηφιακά και του εύχομαι περαστικά. Ο κ. Ντομπρόφσκις είναι ένας άνθρωπος που έχει βαθειά γνώση των θεμάτων που χειρίζεται, τον θεωρώ παντα έναν πολύ καλό φίλο» είπε ξεκινώντας την τηλεδιάσκεψη ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε ότι στην ατζέντα της τηλε-συνάντησης βρίσκεται η υλοποίησης του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, με τους πόρους του οποίου η Ελλάδα υλοποιεί ένα πολύπλοκο πρόγραμμα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ήδη έχουν εγκριθεί 3,6 δισ. ευρώ, ότι ξεκινούν μεγάλα έργα υποδομών και εκσυγχρονισμού σε όλη την επικράτεια και σε πολλούς κλάδους, με εμφαση την πράσινη οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση, που θα τονώσουν την απασχόληση.

Η ανεργία, πρόσθεσε, έπεσε πάνω από 4 μονάδες «και στο ίδιο πλαίσιο θέλω να επαναλάβω τη δέσμευση μας να εφαρμόζεται ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων», με στόχο την ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είχε πρωτοστατήσει στην δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τους συνεργάτες που έτρεξαν πολύ για την υλοποίηση του σχεδίου.

Κατέχουμε την πρώτη θέση σε πόρους αναλογικά με τον πληθυσμό και το ΑΕΠ μας, είπε ο κ. Μητσοτάκης και ευχαρίστησε τον κ. Ντομπρόφσκις και τους συνεργάτες του για την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Τόνισε επίσης ότι στην συζήτηση θα εξεταστούν και οι συνέπειες του πολέμου με πρώτη την ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τις πληθωριστικές πιέσεις που απειλεί την ανάκαμψη όλης της Ευρώπης.

«Βάλντις, θα το πω όπως το σκέφτομαι» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Κανένας προϋπολογισμός κανενός κράτους δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη που προκαλεί η έκρηξη που πυροδοτείται συνεχώς από την φωτιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στην επόμενη σύνοδο κορυφής πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης».

Πρόσθεσε ότι σε αυτή την περίοδο οι αποφάσεις πρέπει να στηρίζονται στις ανάγκες και τις δυνατότες. «Απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις, διαφορετικά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την Λερναία Ύδρα του λαϊκισμού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην άνοδο του λαίκισμού να ανακόψει την πορεία προς την πρόοδο» είπε.

Τέλος ανέφερε ότι θα συζητηθεί και το νέο σύμφωνο σταθερότητας, το οποίο θα πρέπει να λάβει υπόψη του την νέα πραγματικότητα και την ανάγκη να θωρακιστούμε και αμυντικά.

Πηγή: skai.gr