«Κλειδί» για τη σύλληψη Καϊλή η προσαγωγή του πατέρα της

Πώς το γεγονός ότι ο πατέρας της βρέθηκε με βαλίτσα γεμάτη με λεφτά διευκόλυνε τις βελγικές αρχές να προχωρήσουν σε έρευνα στο σπίτι της Εύας Καϊλή και στη σύλληψή της - Έρευνα στο πόθεν έσχες του πατέρα

Κομβικό σημείο για τις έρευνες των βελγικών αρχών και τις συλλήψεις για την πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς φαίνεται πως ήταν η προσαγωγή του πατέρα της ευρωβουλευτού, Αλέξανδρου Καϊλή, ο οποίος βρέθηκε με μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα. Λόγω της βουλευτικής ασυλίας της Εύας Καϊλή, οι διωκτικές αρχές στο Βέλγιο δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε έρευνα στο σπίτι της: Είναι χαρακτηριστικό ότι προκειμένου να προαγάγουν τον σύζυγό της, Φραντζέσκο Τζιόρτζι, χρειάστηκε να τον περιμένουν στο γκαράζ του σπιτιού και εκεί να τον συλλάβουν, όταν έβγαινε από αυτό.

Το γεγονός όμως, ότι στην κατοχή του πατέρα της βρέθηκαν τα χρήματα, δημιούργησαν τη συνθήκη το ερευνώμενο αδίκημα της διαφθοράς να μπορεί να χαρακτηριστεί ως αυτόφωρο. Ετσι, προχώρησαν στην έρευνα στο διαμέρισμα του ζευγαριού όπου βρέθηκαν περίπου 150.000 ευρώ- στο σύνολο, μαζί με αυτά που βρέθηκαν στον πατέρα της, στο σύνολο 750.000 ευρώ, - και ακολούθως στην προσαγωγή, ακάκριση και εν τέλει σύλληψη της 44χρονης ευρωβουλευτού, που πλέον κρατείται στη φυλακή Ζεν Ζιλ, στις Βρυξέλλες. 

Σε λίγη ώρα αναμένεται στο ευρωκοινοβούλιο να κινηθεί επίσημα η διαδικασία καθαίρεσης της Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου, ενώ ήδη με απόφαση της προέδρου Ρομπέρτα Μετσόλα έχουν ανασταλεί όλες οι αρμοδιότητες που συνδέονταν με την ιδιότητά της, της αντιπροέδρου. 

Οι αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο Qatargate πάντως, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκονται μόνο στην αρχή. Στην Ελλάδα, πάντως, οι δικαστικές αρχές προχώρησαν ήδη σε δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή μελών της οικογενείας της και του συζύγου της. Την εντολή έδωσε ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Ο κ. Βουρλιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκε άμεσα μετά τις εξελίξεις στο Βέλγιο, προκειμένου να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρείες και λοιπά).

Διαβάστε σχετικά: Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, Σεν Ζιλ, στις Βρυξέλλες η Εύα Καϊλή

Η δέσμευση ήδη κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια).

Έρευνα στο πόθεν έσχες του πατέρα

Με εντολή του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος ,πρώην αντεισαγγελέα , του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, εξετάζονται οι δηλώσεις πόθεν έσχες του πατέρα της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, καθώς είναι δημόσιος λειτουργός και υποχρεούται, εκ του νόμου, σε υποβολή των σχετικών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Εταιρεία real estate

Εταιρεία που δημιουργήθηκε πριν ένα μήνα με αντικείμενο την εμπορία και εκμετάλλευση ακινήτων εντοπίστηκε από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος στο όνομα της Εύας Καϊλή και του συζύγου της.
Η εταιρεία έχει έδρα στο Κολωνάκι και την οδό Σκουφά και ήδη δεσμεύθηκε ενώ πραγματοποιείται έλεγχος για την εν γένει δραστηριότητα της.
Ο επικεφαλής της Αρχής επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης που έδωσε την εντολή για δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της ευρωβουλευτού κινήθηκε άμεσα μετά τις εξελίξεις στο Βέλγιο.
Η εντολή για δέσμευση αφορά την Εύα Καϊλή, τον σύζυγό της, τους γονείς και άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (αδέλφια) ενώ αναφέρεται σε ακίνητα, λογαριασμούς, πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικά προϊόντα, εταιρείες και συμμετοχές σε αυτές και λοιπά.
Πρωτίστως όμως η δέσμευση στοχεύει στην αναζήτηση και στο μπλοκάρισμα μετρητών η ακριβών κινητών πραγμάτων (δώρων) που μπορεί να αποδειχθεί ότι συνδέονται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αδίκημα που έχει αποδοθεί ήδη από τις βελγικές αρχές και ερευνάται για την Εύα Καιλή και τον ιταλικής καταγωγής σύζυγό της.
 

Πηγή: skai.gr