«Σεισμός» στην ΕΕ από το σκάνδαλο Qatargate: Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ένωσης - Άκρως ανησυχητικές οι κατηγορίες

Τη σύσταση ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας, πρότεινε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Να βγουν όλα στη φόρα για το Qatargate, για να μην επαναληφθεί, δηλώνουν υπουργοί και αξιωματούχοι της ΕΕ

«Άκρως ανησυχητικές» χαρακτήρισε η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τις κατηγορίες σε βάρος της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή.

«Οι κατηγορίες είναι άκρως ανησυχητικές, πολύ σοβαρές», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας σε δημοσιογράφους. Απαντώντας στην κριτική, η Γερμανίδα αξιωματούχος υπενθύμισε ότι έχει προτείνει τη σύσταση ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας που θα είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Την παρέμβαση του Βερολίνου προκάλεσε το Qatargate, το οποίο έχει επιφέρει πολιτικό σεισμό στις Βρυξέλλες, με τέσσερις συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και της Εύας Καΐλη. 
   
«Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διακυβεύεται στην φερόμενη ως υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», προειδοποίησε σήμερα Δευτέρα η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

«Αυτό είναι ένα απίστευτο επεισόδιο που πρέπει να ξεκαθαριστεί απόλυτα με την πλήρη ισχύ του νόμου», δήλωσε η Μπέρμποκ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Αφορά την αξιοπιστία της Ευρώπης, ως εκ τούτου πρέπει να προκαλέσει συνέπειες σε διάφορους τομείς», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Φρόιντ, συμπρόεδρος της διακομματικής ομάδας του Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, χαρακτήρισε την υπόθεση ως ένα από τα «πιο σοβαρά σκάνδαλα διαφθοράς στις Βρυξέλλες τις τελευταίες δεκαετίες».

Η υπόθεση για χρηματισμό και δωροδοκία σε βάρος τεσσάρων προσώπων από ένα κράτος του Κόλπου για να επηρεάσουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι «πολύ ανησυχητική», επισήμανε σήμερα Δευτέρα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Σίγουρα τα νέα είναι πολύ, πολύ ανησυχητικά», δήλωσε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους.

H υπόθεση χρηματισμού και δωροδοκίας τεσσάρων προσώπων από κράτος του Κόλπου για να επηρεάσουν αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «είναι βλαπτική» για το θεσμό, δήλωσε από πλευράς του σήμερα Δευτέρα ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

«Είναι βλαπτική. Πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως», δήλωσε ο Κόβενι απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Είναι ένα σκάνδαλο για το οποίο χρειάζεται να φέρουμε στο φως την αλήθεια ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί», πρόσθεσε.

Οι συλλήψεις της βελγικής αστυνομίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπόθεση διαφθοράς σε σχέση με το Κατάρ προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς ζητούν την άμεση βελτίωση της εποπτικής λειτουργίας και τη διαφάνεια στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το σκάνδαλο του Κατάρ θα μπορούσε να είναι «η πιο κραυγαλέα υπόθεση» διαφθοράς που έχει δει το Κοινοβούλιο εδώ και χρόνια, επισήμανε, μιλώντας στο Politico, ο επικεφαλής της MKO Διεθνούς Διαφάνεια, Μίσιελ βαν Χάλτεν.

Ο βαν Χάλτερ σχολίασε ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει δημιουργήσει μια «κουλτούρα ατιμωρησίας… με έναν συνδυασμό χαλαρών οικονομικών κανόνων και ελέγχων και παντελούς έλλειψης ανεξάρτητης (ή μάλιστα οποιασδήποτε) εποπτείας για τη δεοντολογία».