Σε παροξυσμό η Άγκυρα - Διεθνές Δίκαιο, αλήθεια, ισχυρές συμμαχίες, το ελληνικό τρίπτυχο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε από το πλέον επίσημο βήμα του ΟΗΕ, την αδιαπραγμάτευτη και απαραβίαστη κόκκινη γραμμή της Ελλάδας που είναι η υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με το τρίπτυχο Διεθνές Δίκαιο, αποτύπωση της αλήθειας και ισχυρές συμμαχίες, να αποτελεί την κεντρική πολιτική γραμμή της κυβέρνησης έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και του αναθεωρητισμού της Άγκυρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ολοκλήρωσε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη εκπέμποντας το μήνυμα της ισχυρής Ελλάδας, πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αυστηρότητα και νηφαλιότητα συνάμα, σκιαγράφησε στην παγκόσμια κοινότητα το εύρος και το μέγεθος της επιθετικής ρητορικής και της προκλητικότητας της Τουρκίας, δίνοντας σαφείς απαντήσεις σε όσα ανυπόστατα ισχυρίζεται η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας και επαναλαμβάνοντας  και από το πλέον επίσημο βήμα του ΟΗΕ, την αδιαπραγμάτευτη και απαραβίαστη κόκκινη γραμμή της Ελλάδας που είναι η  υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων .

Παράλληλα, σε αντιδιαστολή με το κλίμα που επιχειρεί να καλλιεργήσει στις σχέσεις των δύο λαών ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  απηύθυνε κάλεσμα φιλίας στον τουρκικό λαό, αποτυπώνοντας ξεκάθαρα ποιος είναι αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή, σε μία περίοδο κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων.  Άλλωστε  – σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη γείτονα- στην μεγάλη τους  πλειοψηφία, οι τούρκοι πολίτες δεν αφουγκράζονται την έχθρα και τους παραλογισμούς του ηγέτη τους κατά της Ελλάδας και κρίνουν  ότι οι κινήσεις Ερντογάν εντάσσονται στις απέλπιδες προσπάθειες ενίσχυσης του ηγετικού του προφίλ, που δημοσκοπικά καταρρέει. 

Τόσο η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο σημαντικό βήμα του ΟΗΕ, όσο και το σύνολο των επαφών του και του Υπουργού Εξωτερικών  στη Νέα Υόρκη, με τη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,  κατέστησαν σαφές το τουρκικό πρόβλημα και βοήθησαν να γίνει κατανοητό το δίκαιο της Ελλάδας έναντι του τουρκικού παροξυσμού. Ενισχυτικά επίσης λειτουργεί και η διαπίστωση από την παγκόσμια κοινότητα, της προβληματικής στάσης που κρατά η Τουρκία έναντι του πολέμου στην Ουκρανία και για το γεγονός ότι δεν εφαρμόζει κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.