Κλείσιμο

Η αποδόμηση των ψεμάτων Ερντογάν από τον Μητσοτάκη και το μήνυμα στα τουρκικά

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας. Κατήγγειλε τις τουρκικές προκλήσεις και επανέλαβε ότι παραμένει ανοιχτός σε διάλογο με την Άγκυρα.

Ηχηρή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα και στα ψεύδη για το μεταναστευτικό, έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Απευθύνθηκε μάλιστα και στον τουρκικό λαό, διαβεβαιώνοντάς τον πως η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή, με τις σχετικές αναφορές του να αναπαράγονται στην τουρκική γλώσσα μέσω Twitter. Επανέλαβε παράλληλα πως η Αθήνα είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Άγκυρα και χαιρέτισε τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την "κόκκινη γραμμή" για όλους τους Έλληνες και ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί bullying από κανέναν.

«Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ό,τι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στον τουρκικό λαό, τόνισε πως η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία."Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε τα tweet του πρωθυπουργού στα τουρκικά

Για το μεταναστευτικό επεσήμανε ότι η  Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες από τον Μάρτιο του 2020, όταν ενθάρρυνε και διευκόλυνε, ενεργά, δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διεμήνυσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως είπε το Λιμενικό  έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. «Το έκανε ξανά χθες όταν διασώσαμε περισσότερους από 130 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, από δύο βάρκες που βυθίζονταν στο Αιγαίο», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας παράλογες τις αξιώσεις της Άγκυρας για λύση δύο κρατών και επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα  στηρίζει την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Ανέφερε παράλληλα ότι η εισβολή της Ρωσίας δεν πρέπει να πετύχει. Όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας. Αλλά επειδή είναι επιτακτική ανάγκη να σταλεί ένα σαφές μήνυμα σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι οι καθαρά επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών.

Τέλος έκανε αναφορά και στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα λέγοντας χαρακτηριστικά "όσο καιρό και αν χρειαστεί, θα επιστρέψουν στο σπίτι τους".

Πηγή: skai.gr